„Cărturarii” din pușcării

Așa cum era de așteptat și la Gorj există sau au existat deținuți care au devenit „cărturari”, sau mai precis scriitori de cărți științifice, peste noapte. De asemenea, există profesori universitari care și-au dat girul că respectivele lucrări sunt științifice, pentru că numai astfel legea permitea ca cei ce devin savanți după gratii să beneficieze de 30 de zile reducere din pedeapsă pentru fiecare carte scrisă în timpul detenției.

Odată ajunși în Pușcărie, unii gorjeni au devenit „savanți”
Odată ajunși în Pușcărie, unii gorjeni au devenit „savanți”

Sinceră să fiu, era cam mică reducerea. Adică să îți storci creierii să scrii o carte de valoare numai pentru 30 de zile reducere? Dar, acum să fim serioși. România e plină de copy-paste, de ce n-ar exista și în pușcării astfel de cazuri. Atâta timp cât profesori, elevi, ziariști, doctoranzi, iau texte scrise de alții și le publică sub numele lor, ceea ce se cheamă, pe românește, furt, de ce n-ar fura și cei din Pușcării?
Mai mult, haideți să gândim pentru cine a fost făcută legea asta, cu reducerile de pedeapsă? Credeți că pentru savanții pripășiți prin închisoare, cine știe din ce motive, care ar trebui să iasă cu 30 de zile mai devreme pentru fiecare carte științifică scrisă, ca să lumineze Omenirea? În nici un caz. E un simplu subterfugiu pentru oamenii cu bani care-și permit să plătească o editură să le publice ce au scris, iar unii dintre ei chiar să plătească lucrarea cu totul, dacă nu chiar toți.
Se pare că avem schimbări, că șmecheria asta pică. Poate vom avea norocul să pice toate legile care favorizează șmecherii din România… Cine știe?…