Caravana Dezbatere Voluntmont

Vineri, 25 noiembrie 2011în sala de conferință din incinta Primăriei Târgu Jiu a avut loc Caravana Dezbatere Voluntmont, organizată de Asociația Drumeții Montane în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Nehoiu. Scopul a fost dezvoltarea personală a tinerilor, în general și a voluntarilor în special.

Tinerii caută soluții, pentru ca voluntariatul să fie recunoscut de angajatori
Tinerii caută soluții, pentru ca voluntariatul să fie recunoscut de angajatori

În România, voluntariatul nu este atât de apreciat de angajatori ca în alte ţări, iar organizatorii, prin acțiunile derulate la nivel naţional,  doresc să schimbe acest lucru. Caravana derulată la finele săptămânii trecute  a avut două teme: cum pot tinerii din zona montană să îşi dezvolte o afacere în turism sau agroturism; cum pot ajuta ONG-urile voluntarii ca adeverinţele/diplomele pe care aceştia le oferă la finalizarea unui proiect la care voluntarii au lucrat să fie recunoscute de către angajator.
Mulţi dintre tinerii care activează în cadrul organizațiilor neguvernamentale au lucrat ca voluntari, perioade mari de timp, în diverse proiecte, în cadrul cărora au îndeplinit funcţii, au avut responsabilităţi, fapt ce a dus la dobândirea unor calităţi profesionale pe care le pot pune în practică la un loc de muncă. Deși au acumulat o expereunță vastă, utilă unui angajator,  lipsa unui  certificat de atestare semnat de un organism acreditat, îi împiedică să fie luaţi în seamă, iar această stare de fapt doresc să o schimbe.
Ca voluntar îţi sacrifici o mare parte a timpului  tău liber pentru a realiza ceva, a atinge un obiectiv, a îndeplini un țel. Este extrem de greu să fii voluntar pe termen lung, mulţi după două trei luni renunţă, deoarece voluntariatul pe proiecte/activităţi/acţiuni  este exact ca un serviciu, doar că nu este o activitate remunerată.
La caravana din data de 25 noiembrie 2011  au participat reprezentanţi de la: Primăria Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Local, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj,  Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, Liga Studenţilor din Universitatea Constantin Brâncuşi, Administraţia sitului Natura 2000 – Nordul Gorjului de Vest, Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu, Grup Şcolar Energetic Nr. 1, Colegiul “Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu.