„Calea Eroilor”, la 74 de ani

În ambianța plăcută a Sălii Keber de la Muzeul de Artă, oamenii de cultură ai Gorjului au fost prezenți sâmbătă, 27 octombrie, la lansarea primului număr al revistei „Confesiuni”, revistă de cultură editată de Centrul Brâncuși. La evenimentul care a marcat aniversarea a 74 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental de la Tg-Jiu, au fost prezenţi Sorana Georgescu Gorjan, criticul Gheorghe Grigurcu, viceprimarul Aurel Popescu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, artişti plastici, scriitori, un numeros public.

Lansarea primului număr al revistei „Confesiuni”, revistă de cultură editată de Centrul Brâncuși
Lansarea primului număr al revistei „Confesiuni”, revistă de cultură editată de Centrul Brâncuși

Prezentând revista „Confesiuni”, Gheorghe Grigurcu a apreciat calitatea grafică, precum și conținutul de substanță al articolelor. „«Confesiuni» are o nuanță de intimitate, de adâncire în sine. Este un lucru binevenit ca revista să se adreseze fibrei intime a colaboratorilor, care nu se vor rătăci în tema politică sau într-o publicistică cu iz local, ci vor încerca să ne prezinte mărturii și forme de creație literară, plastică. Ar fi bine să existe și critici muzicale, teatrale, care să oglindească și aceste laturi ale vieții culturale din Tg-Jiu”, a mai precizat vorbitorul.
Fidelă relaţiei speciale pe care o are cu Târgu Jiul în general, Sorana Georgescu Gorjan, fiica inginerului Gorjan, constructorul Coloanei Infinite, a oferit Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” copiile scrisorilor pe care Ștefan Georgescu Gorjan le-a adresat lui Brâncuși, în perioada în care acesta se afla la Paris, iar la Târgu Jiu se derulau lucrările de ridicare a Coloanei. Aceste scrisori se află, în prezent, la Centrul Georges Pompidou din Paris. Cei prezenți la evenimentul de la Muzeul de Artă s-au putut bucura și de cea mai nouă ediție a cărții „Așa grăit-a Brâncuși”, apărută prin grija Consiliului Local Tg-Jiu și a Centrului Brâncuși, lucrare care cuprinde aforisme și texte inedite din filosofia brâncușiană.
Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției „Reverberații brâncușiene”, cuprinzând 13 lucrări de pictură și volum, realizate de membrii Uniunii Artiștilor Plastici din Gorj. Lucrările sunt expuse în holul Muzeului de Artă, unde vor putea fi văzute și în următoarele două săptămâni. Profesorul Vasile Fuiorea, președintele filialei, și-a manifestat speranța că aceste opere de artă plastică vor putea constitui bazele unei colecții de artă modernă, odată cu intrarea lor în patrimoniul municipiului Tg-Jiu.

Adina Andrițoiu