Președintele Parlamentului European, la Gorj

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a participat marți, 30 octombrie 2012, alături de premierul Victor Ponta și de ministrul Mediului, Rovana Plumb, la inaugurarea stației de epurare a orașului Bumbești Jiu, investiție finanțată prin Programul Operațional Sectorial Mediu. În partea a doua a vizitei în județul Gorj, acesta a mers să vadă „pe viu” operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu.

Martin Schulz și Victor Ponta au fost conduși să viziteze investiția de către primarul orașului, Constantin Bobaru
Martin Schulz și Victor Ponta au fost conduși să viziteze investiția de către primarul orașului, Constantin Bobaru

Investiția de la Bumbești Jiu face parte din proiectul major de investiţii “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”, în valoare totală de 322.592.032 lei  fără TVA, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi care se derulează prin Aparegio Gorj în perioada 2008 – 2013. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, la sosirea pe platforma stației de epurare, că face astfel de vizite oficiale în toate țările Uniunii Europene, pentru a se asigura că ele au nevoie de fondurile alocate și că acestea sunt folosite cum trebuie.
Orașul Bumbești Jiu nu dispunea de o stație de epurare a apelor uzate, acestea  fiind descărcate direct în mediul înconjurător, fără nici o tratare prealabilă, fapt ce cauza poluarea apei freatice şi a apelor de suprafaţă din zonă. În acest context, construcția unei stații de epurare pentru localitate s-a impus cu necesitate, pentru a se putea asigura conformarea cu directiva Uniunii Europene 91/271/EEC privind epurarea apelor uzate orăşenesti, precum şi cu reglementările naţionale în vigoare.

Vizită la Coloană

A doua parte a vizitei oficialului european în Gorj s-a desfășurat la Târgu Jiu, unde acesta a vizitat operele sculptorului Constantin Brâncuși. Primul ministru Victor Ponta a declarat că speră, astfel, într-un sprijin pentru includerea acestora în patrimoniul mondial: „E o mare onoare să-l avem pe preşedintele Parlamentului European în Gorj. O să avem un sprijin să reuşim includerea Complexului Brâncuşi în patrimoniul UNESCO. Târgu-Jiu poate fi capitala culturală a Olteniei.”