Călătoria Proiectulului Erasmus + ”Arc –en – ciel en vert” în Turcia

 În perioada 23-27 octombrie 2023, la Sebil Sehit Mustafa Oguz Ortaokulu (Turcia), a avut loc ultima mobilitate internațională a proiectului Erasmus + ”Arc-en-ciel en vert„ la care au participat profesori și elevi din Turcia, România (două echipe: Școala Ginazială „Ion Vîlceanu” din Drăgotești și Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărescu”), Macedonia de Nord și Bulgaria.

Școala Gimnazială „Ion Vîlceanu” din Drăgotești a fost reprezentată de dl. director Necșulea Cosmin-Marian, dna. profesoară Ancuțeru Silvia și elevele Mălăete Elena Andra, Necșulea Maria Cosmina, Grecu Elena Ariana și Baloșin Nicoleta Gabriela. Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărescu” a fost reprezentată de doamnele profesoare Fleancu Victoria și Blendea Liliana-Mariana și de elevii Cilibiu Ionuț-Octavian, Golumbeanu Eduard-Ovidiu, Ștefan Dragoș-Armin și Dochian Alessandro-Constantin. Acest proiect a fost coordonat cu succes de dna. prof. Adriana Rădoi.

Ecologia a fost tema principală a proiectului, iar obiectivele proiectului au fost dezvoltarea de competențe, cunoștințe și atitudini față de protejarea mediului prin activități de reciclare, reutilizare și reducere a deșeurilor, integrarea educației pentru mediu în activitățile de învățare, printr-un schimb de bune practici între elevii țărilor partenere. De asemenea, proiectul a vizat dezvoltarea autonomiei elevilor prin activități care să le dezvolte încrederea în sine, formarea și dezvoltarea competențelor lingvistice, dezvoltarea în rândul elevilor și profesorilor a inițiativei și dorinței de a fi buni cetățeni la nivel local, național, precum și cetățeni europeni activi. În cadrul acestei mobilități elevii și profesorii au desfășurat activități ecologice legate de protejarea mediului în spiritul unei vieți calitative și durabile.

Proiectul Erasmus + ”Arc-en-ciel en vert„ a unit elevi din patru țări, le-a dat posibilitatea de a experimenta, de a învăța noi metode de a reutiliza materialele într-un cadru mirific, încărcat de istorie așa cum este Turcia. Am învățat să ne străduim mai mult, să facem o diferență prin pași mici dar siguri, pentru a ne bucura de un mediu mai curat.

În prima zi delegația europeană a fost primită cu mare fast la școală, dl. director a ținut un discurs de deschidere a activităților, s-au cântat imnurile tuturor țărilor partenere și al țării gazdă, s-a prezentat programul activităților, s-a vizitat școala, au fost prezentate ppt-uri realizate de fiecare țară parteneră, tematica fiind Gestionarea deșeurilor.

Atelierele de lucru creative au fost formate din elevi împărțiți pe grupe mixte, astfel elevii noștri au lucrat alături de elevi din celelalte țări partenere. Activitățile realizate de echipele internaționale au fost axate pe reciclarea creativ-artistică.

În următoarele zile elevii au participat la cursuri pentru a se familiariza cu sistemul educativ din Turcia, au desfășurat activități comune, fiecare echipă a prezentat materiale cu tematica ecologică „Reciclez și creez”. O activitate îndrăgită de toți elevii a fost aceea în care au devenit „Reporter pentru o zi”, au realizat interviuri pe străzile orașului Mersin pe tema deșeurilor.

Așa cum toate proiectele frumoase au un început, au și un sfârșit. Lăsăm cu regret în urmă o experiență deosebită, dar ne bucurăm că am avut oportunitatea de a descoperi Turcia cu un sistem educațional nu foarte diferit de al nostru, cu o cultură extrem de vastă și o istorie glorioasă care te intâmpina la tot pasul. 

În concluzie, mobilitatea desfășurată a fost o experiență de învățare într-un context non-formal, prin care elevii și profesorii noștri, pe lângă multitudinea de activități ecologige la care au participat alături de parteneri, au descoperit fascinanta istorie și cultura locală. Mai mult decât atât s-au legat prietenii între elevii și profesorii parteneri pe întreaga perioadă în care s-a desfășurat proiectul și cutezăm să credem că vor dura și după încheierea parteneriatului european.

Director, Prof. Necșulea Cosmin-Marian

 Prof. Ancuțeru Silvia

 Prof. Fleancu Victoria

 Prof. Blendea Liliana-Mariana