Bătalia pentru Târgu-Jiu

Hotărât lucru, la Târgu-Jiu a început campania electorală pentru stabilirea viitorului primar al urbei. Tot ce se întâmplă are un singur numitor, realegerea primarului Marcel Romanescu în funcție deși realizările sale nu sunt deloc convingătoare ca să nu spunem că nu prea există.  Cu tot corul de fani, destul de prezent și în presa locală, Romanescu poate să se laude cu spectacolele din această vară și cu niște terenuri de sport. Restul, declarații de genul că va face sau nu va face ceva, destul de mediatizate, trebuie să ne arate că primarul, după modelul președintelui Iohannis, lucrează pentru oameni. În realitate nu prea vedem progrese și nu ne referim la stadion și centură, pentru care are ”scuza” că Guvernul nu dă banii, ci pe lucruri mult mai accesibile gen renovarea Casei de Cultură a Sindicatelor sau moștenirea Brâncuși.

Și totuși, primarul în funcție beneficiază de lipsa de hotărâre de la nivelul celorlalte partide în a desemna adversari de talie. După modelul Dăncilă care pare să aibă ca singură preocupare să nu pună în pericol un nou mandat pentru președintele Iohannis, la Tg-Jiu deputatul Mihai Weber tergiversează nominalizarea unui candidat la primărie care să aibă timp să își elaboreze un program politic câștigător. Așa-zisele sondaje care se fac sau se vor face nu pot ignora faptul că singurul adversar politic valid al lui Romanescu la Târgu-Jiu este viceprimarul Adrian Tudor. Vedem asta și în ieșirile pe tema vizitei în China a viceprimarului amintit, mai întâi primarul nu a realizat că președintele UNESCO este chinez iar apoi a urmat gafa monumentală cu exportul câinilor în China, o declarație care  ne poate duce la un conflict diplomatic. Ironia, dacă a existat cum spune un confrate, nu este o scuză pentru prostiile scoase pe gură de un oficial de genul unui primar de municipiu fie el și liberal.

Interesant sau nu, Romanescu nu pare să se teamă prea mult de alți candidați independenți sau de la alte partide. Cu excepția lui Viorel Caragea, care poate pune probleme deși e greu de unul singur, domnii Iordache-ALDE și Davițoiu-PMP sunt garanția că nu va exista nici un pericol din partea formațiunilor politice amintite.  Acum rămâne de văzut dacă vom avea parte de o bătălie electorală sau, prin jocuri de culise, ne vom mulțumi să reinvestim mediocritatea. Știm, spectacolele sunt frumoase, ”pâinea și circul” sunt invenții ale strămoșilor noștri romani, dar Târgu-Jiul merită mai mult!

Personal, nu voi vota la Primăria Târgu-Jiu decât un candidat cu program articulat pe moștenirea Brâncuși, pe investiții privind fluidizarea circulației și facilitarea investițiilor în crearea locurilor de muncă.