Bătaia pe „ciolanul” parlamentar

Loading

Cornel ŞomâcuÎn această lună ar trebui să aflăm ce ofertă parlamentară ne fac principalele partide care sunt reprezentate în Gorj. Sunt semne destul de clare, așa-numitele ”surse” dar și declarații publice, că partidele cu șanse la Parlament tratează superficial scrutinul electoral iar altele își iau chiar la mișto alegătorii ca să vorbim de familia Davițoiu în cazul PMP. Deși enunțată, idea unor specialiști care să aducă plus-valoare sub cupola Legislativului pare să fie abandonată în favoarea unor candidați care să concentreze voturi și bani.
PSD Gorj oferă imaginea unui partid sigur de forța sa electorală dar și capabil de a se aventura pe nisipurile mișcătoare ale experimentului. O asociere cu Ion Iordache sau Laurențiu Ciurel poate fi devastatoare pentru partidul celor mulți. Este adevărat că și Mihai Weber și Andrei Maioreanu nu au niscaiva merite, primul este la finalul unui mandat mediocru, dar au în spatele lor apartenența la partid și sprijinul unor organizații locale, dar Iordache și Ciurel nici nu sunt percepuți ca pesediști. Pe de altă parte, PSD Gorj poate arunca în luptă pe Ion Călinoiu la Senat și Victor Ponta la Camera Deputaților, nume suficient de sonore să tragă lista indiferent de balastul pe care îl cară. Principala problemă a PSD Gorj, nici un tânăr pe loc eligibil, Victor Ponta fiind la vârsta senectuții din punct de vedere politic.
Marele PNL este la Gorj un biet ”pisoiaș” care speră doar la un mandat parlamentar ce ar putea fi adjudecat de liderul Dan Vâlceanu. Cu Tudor Barbu sau oricine altcineva, e greu de crezut că liberalii pot emite pretenții la un post de senator mai ales în județul unde foștii liberali sunt la ALDE. Un rol important îl vor juca primarii partidului dar aceștia s-ar putea să joace o altă carte cu scuza candidatului din afara județului. Revenirea lui Vasile Popeangă în matcă, a plecat din fostul PD și a făcut carieră la PSD de unde a fost concediat, nu aduce voturi, poate un deficit de imagine. PNL Gorj o mai are pe Niculina Mocioi pe listele sale dar este greu de crezut că își mai dorește o carieră politică iar locul 2 la Camera Deputaților nu pare eligibil. Cu siguranță, bazinul liberal va lua voturi multe dar acestea se duc semnificativ spre ALDE, partid ce și-a asociat imaginea cu lupta pentru salvarea mineritului.
Cel puțin la Gorj, experimentele de tip PMP, PRU, PSRO și USR și altele nu pot atrage voturi semnificative fără personaje cu notorietate. PMP a pierdut cam tot ce avea valoros în timp ce alte partide se cred importante doar în visele liderilor. Toamna electorală nu va avea suspans decât în momentul când Ion Călinoiu sau Victor Ponta ar fi blocați să candideze sau Dan Vâlceanu s-ar retrage după cum a avertizat presa. Iar aceste lucruri nu se vor întâmpla!