România, fără prea multe surse financiare

ANDREI-POPETEUltimele analize economice arată că industria românească a avut o creştere viabilă şi aceasta va rămâne unul dintre principalele motoare de creştere ale PIB-ului, datorită calificării forţei de muncă şi costurilor reduse cu producţia. Vorbim desigur de Produsul Intern Brut, nicidecum de relansarea industriei ca motor economic principal. Dacă ar fi să analizăm evoluţia economiei româneşti, în raport cu media Uniunii Europene, industria rămâne, în continuare, singurul sector care a prezentat o creştere, fiind nişa prin care România a beneficiat de efectele revenirii mai rapide a cererii externe.
Evident, este nevoie de investiţii, așa cum este și în cazul Gorjului, iar acestea deşi întârzie, trebuie să apară. Spunem că întârzie pentru a sublinia că nu ne-am pierdut în totalitate speranţa că va exista o redresare economică, în discuţie intervenind şi amplasarea strategică a ţării noastre. Practic, industria, aşa gârbovită cum pare, şi-a majorat contribuţia la formarea P.I.B.-ului, în ultima perioadă, prin intermediul exporturilor şi rămâne motorul care susţine economia, potrivit analiştilor. Aceasta, desigur, la nivel teoretic, căci nimănui nu-i vine a crede că țara noastră a făcut cine știe ce progrese în timpul guvernului Cioloș. Totul pare neclintit, iar expresia „pe loc repaus” este cât se poate de evidentă la actualii miniștri.
În anii următori, consideră specialişti, există perspective de creştere a sectorului construcţiilor pe seama lucrărilor de infrastructură demarate de autorităţi în urmă cu un an şi în cazul dezvoltării de parteneriate public-private. În ceea ce priveşte comerţul şi serviciile financiare-imobiliare, acestea vor înregistra creşteri modeste pe termen mediu, deoarece consumul privat va rămâne afectat de situația financiară a majorității populației, în condiţiile în care ritmul de creştere al veniturilor va fi lent. Astăzi, avem nevoie de o reluare a creşterii economice pe baze sănătoase, care să nu mai creeze dezechilibre externe. România nu are însă prea multe surse financiare la dispoziţie pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, exceptând fondurile europene, unde evoluţia în ultimii ani a fost dezamăgitoare, iar țara noastră nu pare capabilă să absoarbă noile fondurile.