ARHIVE Clarificări referitoare la data de naștere a Arethiei Tătărescu – mărturii documentare

În luna octombrie, Târgu Jiul urmează să își omagieze eroii care au apărat orașul cu prețul vieții lor. Una dintre personalitățile care au avut o contribuție foarte importantă la ridicarea monumentelor dedicate acestora a fost Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului din acea perioadă, originar din Gorj, Gheorghe Tătărescu.

Din acest motiv, am considerat relevant a aduce în atenția celor interesați un document care nu cunosc să fie publicat, și care trebuie să fie adus în atenția iubitorilor de istorie – actul său de naștere. În acest sens, mulțumim colegilor de la Arhivele Naționale-Serviciul Municipiului București, care ne-au pus la dispoziție documentul păstrat în Colecția Registre de Stare Civilă-București.

Astfel, așa cum se poate vedea, la actul nr. 5891 din 1889, luna noiembrie, ziua șaptespreze, la ora TREI și ¼ post meridian, apare înregistrată nașterea copilei ARITI, de sex feminin, născută la șeasesprezece curent, luni la orele unu ante, în casa părinților săi. Fiica domnului Gheorghe Piteșteanu, în vârstă de 39 ani și de profesie rentier, iar mama sa, Maria (născută Mavracki), în vârstă de 25 de ani, menajeră.

Declararea copilului la ofițerul de stare civilă s-a făcut de către tatăl său, Gheorghe Piteșteanu, însoțit de doi martori, prieteni, de profesie funcționari, respectiv Andrei Dumitrescu și Constantin Marinescu. Documentul cuprinde și semnătura olografă a tatălui.      

De asemenea, actul are și mențiunea decesului, respectiv încetată din viață la 9 mai 1968 în București.

Prin publicarea acestor informații putem afirma că se clarifică, astfel, anumite inadvertențe referitoare la data nașterii.

                                                            Paula-Cristina VASILOIU, arhivist