Arestul le va face bine

Sună urât și nesănătos titlul acestui editorial. E clar că cine ia permis de conducere pe șpagă poate fi un pericol în trafic. La fel de clar este, însă, faptul că nu sunt singurele cazuri în care medici, asistente, infirmiere, fac o afacere din a pune parafe, pe bani, fără să facă nici măcar un elementar control medical. Și nu sunt singurii polițiști care iau șpagă cei care au fost prinși în aceeași cauză. Cât despre angajații școlilor de șoferi, aceștia n-au făcut altceva decât să dea o mână de ajutor cursanților, iar asta este o practică. Nu vorbim despre cererea cursanților, ci despre oferta care li se face, pur și simplu, iar cum oamenii vor permis, analizele trebuie făcute și plătite, iar ei doar plătesc, dar nu le mai face, de ce nu le-ar conveni, pentru că scapă de umilitoarele cozi, de pierderea de timp care i-ar aștepta și de aroganța celor cu parafa. Să nu credeți cumva că vreau să-i scuz pe cei care s-au aflat în această rețea și au ajuns în arest zilele trecute. Nu mi-e milă deloc de ei, ba chiar mă bucur că vilele pompoase în care trăiesc și pentru care s-au lăcomit atât de mult la bani încât n-au mai avut timp să și muncească pentru ei, i-au făcut să simtă, mâcar pentru câteva zile, ce înseamnă patru pereți reci, neprimitori și o ușă cu zăbrele ca unic orizont de speranță că pot vedea lumina zilei.
Aș vrea acum să le văd privirea, printre gratii, să văd dacă mai e la fel de arogantă ca atunci când erau pe funcții și păreau ca niște Dumnezei ce își coborau cu lehamite ochii la muritorii de rând care îndrăzneau să le tulbure meditația.
Sper ca, după ce vor ieși de după gratii, să se schimbe, să devină mai buni, mai umani și…. să-și piardă posturile care i-au ajutat să devină aroganți și șpăgari. Iar în locul lor să vină tineri, de pe băncile școlilor și facultăților, care, să sperăm, nu s-au dus la medicină, la școlile de asistente, sau la școlile de poliție, pentru că știu că pe astfele de posturi se ia multă șpagă…