Trofeul „Maria Lătărețu” a rămas la Gorj

Festivalul Național al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”, cu participare internațională, aflat în acest an la cea de-a XX-a ediție, și-a desemnat câștigătorii la sfârșitul săpătmânii trecute. Trofeul festivalului a fost câștigat de gorjeanca Irina Birou, originară din comuna Turburea.

Irina Birou a cucerit trofeul Festivalului „Maria Lătărețu” 2013
Irina Birou a cucerit trofeul Festivalului „Maria Lătărețu” 2013

În perioada 4-7 noiembrie 2013 s-a desfășurat, la Târgu Jiu, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Național al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”, care se adresează soliștilor vocali și instrumentiști neprofesioniști ( neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole). Trofeul festivalului a fost câștigat de Irina Birou, din Poiana, comuna Turburea, Gorj. Ea este elevă a Colegiului „Dinu Lipatti“ din Bucureşti şi a câştigat multe premii la festivaluri de folclor: Marele Premiu la ediţia a 11-a a Festivalului Naţional de Folclor „Mariana Drăghicescu“ din Timişoara, Premiul Cramelor Jidvei, din cadrul Festivalului „Jidvei – Strugurele de aur“, judeţul Alba, Marele Premiu al Festivalului „Mariana Drăguţ“ din Drobeta Turnu Severin, Trofeul Festivalului „Dor de cântec românesc“, din Constanţa, premiul I la Olimpiada de Muzică, Bucureşti, 2012, şi locul al III-lea, la Festivalul de Folclor, „Maria Lătăreţu“. În această săptămână a reuşit să câştige şi Marele Premiu al Festivalului „Maria Lătăreţu“.

Celelalte premii

Pentru că foarte mulți dintre participanții la festival i-au impresionat pe membrii juriului, premiile au fost, de multe ori, dublate. Câștigătorii premiilor I-III au fost: premiul I soliști instrumentiști- Teodor Geani Busnea din Vâlcea și Răzvan Dumitru Popescu din Gorj; premiul I soliști vocali- Narcisa Băleanu din Mehedinți; premiul II soliști instrumentiști- Sorin Jivcu din Serbia;  premiul II soliști vocali- Mădălina Candrea din Suceava și Denisa Grecu din Dîmbovița; premiul III soliști instrumentiști- Tudor Vîrciu din Alba și Ion Sefrat din Caraș Severin; premiul III soliști vocali- Lavinia Chifor din Bihor și Oana Matei din Bistrița- Năsăud.