Apel către locuitorii comunei Stănești

Loading

Deși iubim animalele domestice, acestea pot deveni un pericol, dacă le lăsăm fără supraveghere. Ele pot produce accidente dacă ies singure pe partea carosabilă și pot produce pagube pe terenurile vecinilor. De aceea, fac un apel la cetățenii comunei Stănești, să nu mai lase animalele nesupravegheate.

Primarul comunei Stănești, Vasile Pârvulescu, avertizează cetățenii că trebuie să se supună rigorilor legii dacă nu au grijă de animale
Primarul comunei Stănești, Vasile Pârvulescu, avertizează cetățenii că trebuie să se supună rigorilor legii dacă nu au grijă de animale

Animalele pot fi un pericol

Animalele nu pot circula pe drumuri dacă nu sunt însoţite de proprietari, astfel încât să nu prezinte pericol pentru siguranţa circulaţiei autovehiculelor,a cetăţenilor şi a maşinilor de intervenţie (salvare, smurd, pompieri, armată, salvamont, poliţie).
S-au întâmplat foarte multe accidente, distrugeri de autoturisme pentru a căror reparaţie proprietarii de autoturisme trebuie să plătească bani foarte mulţi, dar se pot întâmpla şi evenimente deosebit de grave : accidente ale celor care conduc aceste maşini şi a pasagerilor acestora şi ar trebui să ne punem toţi în locul celor care au păţit aşa ceva ca să ne dăm seama de consecinţe.
Foarte relevant şi deosebit de important este faptul că maşinile destinate pentru intervenţii (salvări, pompieri, poliţie, smurd, armată , salvamont) nu pot acţiona în timp util şi aceasta poate duce la urmări destul de grave cum ar fi decesul unui cetăţean şi aceasta pentru că maşinile respective sunt împiedicate de animalele care circulă haotic pe drumurile publice, fără însoţitori. Câteodată chiar şi cateva secunde contează pentru a salva viața unui om şi putem fi oricare dintre noi sa fim în asemenea situaţii.
Știm cu toţi că animalele sunt imprevizibile şi au reacţii diverse atât în gospodării cât şi pe drumurile publice dacă nu sunt însoţite de proprietarii care sunt obligaţi să ia toate măsurile necesare astfel încât să nu încurce circulaţia celorlalţi participanţi la trafic respectiv conducătorii auto , fapt specificat şi în O.U.G Nr.195/2001 republicată şi ale Regulamentului de aplicare a codului Rutier.
O altă problemă foarte importantă o reprezintă ,,câinii vagabonzi”, câini ai căror proprietari suntem şi pe care tot noi îi lăsăm nelegaţi şi pot fi un real pericol pentru copiii de la şcoală, pentru bătrâni şi pentru toți cetățenii. Fie că sunt câini de rasă sau maidanezi, trebuie să facem în aşa fel încât să fie foarte bine supravegheaţi, astfel încât să nu le dăm ocazia să atace cetăţenii a căror securitate şi siguranţă trebuie s- o garantăm .
Aşadar, oricât de mult am iubi aceste animale, să nu uităm că pot fi imprevizibile şi atacurile lor pot provoca desfigurări, infirmităţi chiar şi decesul persoanei atacate, de aceea facem apel la toţi cetăţenii să ţină câinii supravegheați, pentru siguranța locuitorilor Comunei Stăneşti şi a celor care ne vizitează.
De fiecare dată când particip la întâlnirile iniţiate de şcolile de pe raza comunei Stăneşti cu părinți, profesori și elevi , dar şi cu alte ocazii, am facut numeroase apeluri la toți cetățenii comunei Stăneşti să ia atitudine, să-şi exprime opinia publică critică faţă de cei care nu respectă legile în vigoare.
Personal sunt adeptul rezolvării problemelor pe cale amiabilă prin împăcare a părţilor şi nu în instanţă unde se investesc bani, nervi și timp.
Pentru nerespectarea acestor reguli, organele de poliţie vor aplica amenzi conform legislației în vigoare.

Distrugeri produse de animale

Lăsați în drum și fără îngrijire din partea stăpânilor, câinii pot ataca oamenii
Lăsați în drum și fără îngrijire din partea stăpânilor, câinii pot ataca oamenii

Referitor la dreptul de proprietate se constată că unii locuitorii nu-l respectă şi acest aspect duce la conflicte între cetăţeni, conflicte care pot fi aplanate pe cale amiabilă unde există înţelegere, dar şi pe calea instanţelor judecătoreşti, iar această soluţie este foarte usturătoare din punct de vedere financiar.
Conflictele care apar se datorează nerespectării limitelor de proprietate, distrugerii recoltelor de catre animale lăsate libere, nesupravegheate, pe terenul altor persoane decât cel al proprietarului.
Proprietatea individuală nu poate fi călcată nici cu piciorul de o altă persoană dacă proprietarul respectivului teren nu-şi dă acceptul, iar păşunatul animalelor unei persoane pe terenul altui proprietar fără acceptul acestuia, fără o înţelegere scrisă, este interzisă. De asemenea, este interzis și lăsatul animalelor libere pe culturi, prin vii sau livezi .
Atenţie mare la proprietarii de capre. pentru că aceste animale rod plantaţiile de pomi şi sunt foarte multe sesizări de acest fel. Fiecare trebuie să respecte dreptul de proprietate, proprietarii de drept ai animalelor fiind direct răspunzători pentru eventualele distrugeri provocate de acestea.

 Livezile de pomi fructiferi pot fi puse în pericol de caprele vecinilor lăsate libele
Livezile de pomi fructiferi pot fi puse în pericol de caprele vecinilor lăsate libele

Permanent, reprezentanţii Primăriei Stăneşti v-au făcut cunoscute aceste probleme prin afişarea în staţiile de autobuz, la instituţii, societăţi comerciale, iar rezolvarea este următoarea:
1.)- cetăţeanul căruia i-a fost distrusă recolta face o cerere scrisă (sesizare) la Primăria Stăneşti şi Poliţia Stăneşti în care specifică cele întâmplate.
2.)-în baza cererii, reprezentanţi primăriei şi ai poliţiei se deplasează la faţa locului pentru constatare în prezența proprietarului şi eventual a persoanei din vina căreia s-a produs distrugerea (dacă se cunoaşte).
3.)-în urma măsurătorilor se încheie un proces verbal de constatare, cu care cetăţeanul care a făcut sesizarea merge la instanţă, dacă nu se rezolvă pe cale amiabilă problema.
Este foarte important ca, atunci când se produc distrugeri făcute de animale, să chemaţi cel puţin 2 persoane (martori), care să poată confirma ale cui au fost animalele și că, într –adevăr, paguba s-a produs de acestea.
Sper din tot sufletul, ca aceste apeluri să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi şi, împreună, să contribuim la liniștea și curățenia comunei, evitând, totodată, aplicarea amenzilor de către organele abilitate.
Vă mulţumesc!
Primarul Comunei Stănești Pîrvulescu Vasile