”Amza Pellea – 33 de ipostaze artistice” expoziția omagială găzduită de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu.

Loading

Cu prilejul împlinirii a 92 de ani de la nașterea renumitului și îndrăgitului actor  Amza Pellea (n. 7 apr. 1931 – d. 12 dec. 1983),  creatorul și interpretul cunoscutului personal Nea Mărin,  la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, în prezența unui numeros public, a avut loc vineri 7 aprilie a.c. vernisajul unei expoziții omagiale dedicată actorului, intitulată ”Amza Pellea – 33 de ipostaze artistice”.

Expoziția cuprinde 33 de portrete ale actorului realizate de mai mulți artiști plastici din județul Gorj și din țară, iar sufletul acestui proiect este actorul și scriitorul George Drăghescu  de la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.

Proiectul, așa cum menționează inițiatorul său, a demarat în urmă cu doi ani. ”Ideea a fost să strâng portrete realizate atât de artiști care îmi sunt prieteni, pe care îi cunosc, dar și de alți câțiva artiști despre care doar știam ce lucrează. Aceștia au fost deschiși, pentru că majoritatea dintre ei au același sentiment ca mine în legătură cu Amza Pellea” subliniază George Drăghescu.

În cadrul evenimentului audiența a avut privilegiul de a-l asculta pe prof. dr. Ion Mocioi, cel care s-a ocupat mulți ani de destinele culturii gorjene, depănându-și amintiri și furnizând informații, deosebit de importante și necunoscute de către marele public, referitoare la colaborarea domniei sale cu marele actor,  la legătura specială a actorului cu Gorjul, aspecte referitoare la munca actorului și locul său preferat de la Rânca unde venea special pentru a-și pregăti diversele roluri pe care le avea de interpretat și multe altele.

De asemenea, în cadrul evenimentului actorii George Drăghescu și Adi Șerban au recitat din creația actorului omagiat.

 Așa cum sublinia  și curatorul expoziției Dorina Cioplea-Văduva, portretele marelui actor  aflate pe simezele expoziției ”poartă semnături cunoscute și sunt realizate într-o gamă variată de tehnici, cu precădere grafice. Sunt ipostaze și viziuni artistice diferite, toate surprinzând fețe și fațete ale omului și actorului Amza Pellea. Colecția de lucrări este una complexă și chiar surprinzătoare, originală atât prin naștere cât și prin punerea în practică.”

Printre semnatarii portretelor lui Amza Pellea aflate în expoziție întâlnim pe Grigore Haidău, Gogu Neagoe, Dorina Cioplea-Văduva,  Florin Hutium, Florin Ularu, Daria Haidău-Ionescu, Alexandru Clenciu, Codruț Duduman, Valentin Boboc, Daniel Guță, Larisa Mindoiu, Bogdan Epure, Laurențiu Stoicu, Mariana Frătița, Ana Maria Negară, Petru Birău, Lucian Opriceanu, Mihai Avramescu, ș.a.

De menționat faptul că evenimentul a fost organizat sub egida Consiliului Județean Gorj, Primăriei și Consiliului local Târgu Jiu, a Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, revistei ”Ceașca de cafea” și a Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

Conform spuselor organizatorilor expoziția  urmează a fi completată de un album care va conține toate portretele cuprinse în acest proiect, albumul urmând a fi lansat la evenimentul de închidere a acesteia ( 21 apr. a.c.).

Câteva date biografice despre actorul Amza Pellea. S-a născut la data de 7 aprilie 1931, la Băilești, județul Dolj, într-o familie de cinci copii. Tatăl său purta același nume și era directorul cooperativei ”Munca Noastră” din Băilești. Talentul său artistic a fost remarcat încă din primii ani de școală, Amza Pellea apărând pe scenă încă din clasa a I-a a școlii din localitatea natală, interpretând rolul lupului din ”Scufița Roșie”. A absolvit Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”– actualmente Carol I din Craiova iar apoi Școala tehnică de electrotehnică din Craiova. Pasiunea și talentul îl conduc spre Institutul de Cinematografie din București al cărui absolvent devine în anul 1956.

Urmează perioada de stagiatură (1957-1959) la Teatrul Național din Craiova pe scena căruia joacă nu mai puțin de 14 roluri importante, printre care se pot amintii rolul colonelului Dobre din ”Ecaterina Teodoroiu” de Nicolae Tăutu, Vedernikov din ”Ani de pribegie” de Aleksei Arbuzov, comandantul vasului din ”Tragedia optimistă” de Vsevolod Visnevski, ș.a.

În anul 1958 se căsătorește si Domnica Policrat din Craiova, iar la 29 ianuarie 1962 se naște fiica lor Oana Pellea care îi moștenește talentul și ajunge o  remarcabilă actriță.

Își continuă cariera la Teatrul Mic, Teatrul ”Nottara”, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București unde joacă roluri diverse alături de toți marii actori ai vremii. Amza Pelea a jucat roluri memorabile în mai multe producții cinematografice și de televiziune.

În cariera sa actorul Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice cât și personaje contemporane și din repertoriul clasic universal. Probabil că cel mai mult  întipărite în conștiința publicului au rămas rolurile domnitorului din ”Mihai Viteazul și prin Nea Mărin. Pentru munca și talentul său a primit de-a lungul carierei sale numeroase premii și distincții.

În urma unei boli incurabile, Amza Pellea se stinge din viață pe 12 decembrie 1983 la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

dr. Victor Troacă / UZPR – Filiala Jean Bărbulescu

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”