Aliyah DaDa la Târgu Jiu

epoca-eliberati-lagar-targu-jiu Poster-Aliyah-DaDaDocumentarul „Aliyah DaDa” proaspăt câștigător al premiului GOPO pentru cel mai bun documentar din 2015, va fi proiectat sâmbătă 9 aprilie la ora 19:30 la Cinema Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu, în cadrul Caravanei Filmului Documentar Docuart Fest.
Aliyah DaDa este un film despre conştiinţă, asumare şi adevăr, care relevă istoria ultimului secol, printr-o incursiune personală, bine documentată, a autoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România. Relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, devine un tablou suprarealist construit filmic printr-o serie de colaje, care îmbina contextul istoric cu amintiri și istorii individuale.
Filmul se oprește asupra unui episod mai puțin cunoscut din timpul guvernării antonesciene, când mai mulți tineri sioniști între 10 și 20 de ani au fost judecați, condamnați și în cele din urmă închiși în lagărul pentru ”internați politici din Târgu Jiu”. Ei ajung acolo chiar la finalul războiului și evocă momentul evadării liderilor comuniști din lagăr.
Documentarul ”Aliyah DaDa” abordează și alte subiecte delicate – apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete dintre România și Israel pentru vânzarea evreilor, în perioada comunistă.