ALEGERI Luptă acerbă pentru Parlament în Gorj

 

Zeci de candidați din partea a mai multe partide politice se bat pentru două posturi de senator și 5 de deputat. Doi candidați independenți, Ion Ciocea la Senat și Ion Călinoiu la Camera Deputaților, încearcă să intre în Parlament fără susținerea unui partid. Scrutinul pare mai imprevizibil ca niciodată pe fondul problemelor specifice Gorjului abordate în fel și chip de candidați. Reușita marilor partide sau a candidaților independenți este legată și de ALDE și PMP, dacă aceste formațiuni politice fac pragul parlamentar de 5%.

 alegeri-521Peste circa trei săptămâni, gorjenii sunt chemați la vot pentru a alege noii parlamentari de Gorj, 2 senatori și 5 deputați. Unii  dintre parlamentarii în funcție-Victor Ponta, Mihai Weber, Tudor Barbu, Scarlat Iriza și Dian Popescu-candidează din nou pentru Legislativ. Își dispută un mandat de parlamentar în Gorj aproximativ 100 de candidați și 11 partide. Chiar dacă PSD, PNL, ALDE și PMP au statut de favorit, în sensul că pot avea candidați eligibili, candidații independenți dar și a altor partide pot juca un rol important, a se vedea candidații USR și UDMR.

Primul care deschide lista PSD la Camera Deputaţilor este fostul premier Victor Ponta, în prezent deputat de Gorj, el fiind urmat de deputatul Mihai Weber, fostul prefect Alin Văcaru şi consilierul judeţean Elvira Şarapatin. La Senat, primul pe listă este primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, urmat de liderul TSD GORJ- Claudiu Manta, vicepreşedintele PSD Gorj, Andrei Maioreanu, şi purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice, Anca Borduşanu. Scorul acestui partid va fi influențat de voturile independenților, Ion Călinoiu şi-a depus candidatura ca independent pentru un post de deputat, după ce a fost exclus de pe listele PSD Gorj. Totodată, primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, şi-a depus şi el candidatura ca independent pentru funcţia de senator.

Primul pe lista PNL Gorj la Senat este actualul senator Tudor Barbu, urmat de primarul oraşului Novaci, Dumitru Leuştean, consilierul municipal Rodica Ghimişi şi viceprimarul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Mihai Cosmin Brujan. La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de preşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, urmat de preşedintele PNL Motru, Severus Militaru, consilierul municipal Marcel Romanescu, primarul comunei Câlnic, Dumitru Vulpe, preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri a PNL Gorj, Gabi Roşianu, preşedinta Organizaţiei de Femei a PNL Gorj, medicul Aura Obrocea, şi Ionel Cristian Aldea, reprezentant al Organizaţiei de Tineret.

Lista ALDE Gorj la Senat este deschisă de actualul deputat Scarlat Iriza, urmat de fostul vicepreşedinte din partea PSD al CJ Gorj, Vasile Râbu, la Camera Deputaţilor primul pe listă fiind actualul senator Dian Popescu, urmat de consilierul municipal Eduard Lădaru, fost candidat la funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu la alegerile din iunie 2016. La PMP Gorj, consilierul municipal Ion Săvoiu este cel care deschise lista la Senat, urmat de fostul candidat la Primăria Turceni, Doru Cornescu, iar la Camera Deputaţilor, primul pe listă este Gheorghe Leşu Daviţoiu, fost director în minerit şi energie, urmat de Vasile Gârjoabă, fost director Resurse Umane de la CE Turceni.

Surprinzător poate prin prisma populației maghiare din județul nostru, UDMR Gorj a depus liste cu patru candidaţi la Senat şi şapte la Camera Deputaţilor, primul pe listă la deputaţi fiind Cristian Tudor, tehnician în cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, iar la Senat lista este deschisă de Imre Kocsis.

Cu probleme în alte județe, PRM a depus listele in Gorj. La Senat vor candida Țigăreanu Ion Daniel, Bușă Mirela Domnica, Giorgi Iulică, Bogdan Vasile, iar la Camera Deputaților Mutafela Gheorghe Daniel, Lipianu Ion Gheorghe, Munteanu Constantin, Scrădeanu Elena, Huică Tudor, Dănăcică Ovidiu, Pavel Alin Constantin.

Partidul Alianţa Noastră România deschide lista la Senat cu Matei Catrinoiu, fost candidat la Primăria Târgu-Jiu, iar la Camera Deputaţilor primul pe listă este scriitorul Laurian Gheorghe Stănchescu, formaţiunea depunând liste cu 4 candidaţi la Senat şi şapte la Camera Deputaţilor.

Spre deosebire de alte județe, Partidul Socialist Român a depus liste cu 4 candidaţi la Senat şi şapte la Camera Deputaţilor la Gorj, primul pentru un loc de senator fiind preşedintele formaţiunii, Gheorghe Dudău, iar la Camera Deputaţilor lista este deschisă de Nicolae Mitea, excavatorist la Exploatarea Minieră Roşia, printre candidaţi numărându-se profesori, ingineri, constructori.

Lista PRU Gorj la Senat este deschisă de Constantin Predoiu, iar cea de la Camera Deputaţilor de Robert Bugă, fost candidat la Primăria Târgu-Jiu la alegerile din iunie 2016, formaţiunea depunând la BEJ liste cu patru nume pentru funcţia de deputat şi şapte pentru cea de senator.

USR a depus liste cu câte trei candidaţi la Senat şi patru la Camera Deputaţilor, PRM are patru candidaţi la funcţia de senator şi şapte la cea de deputat, iar Partidul Noua Românie numără câte doi candidaţi pentru cele două camere ale Parlamentului.