„România azi”, o carte despre asumarea realităților românești

 

carte-popeteDe curând a văzut lumina tiparului la editura craioveană Grafix, cartea „România azi”, autor prof. Andrei Popete-Pătrașcu, cunoscut cititorilor noștri din paginile săptămânalului „VERTICAL”. Cartea reunește editorialele publicate de acesta în ultimii doi ani, a căror teme – de actualitate – au fost preluate din realitatea imediată.

 

În ultimii ani, Andrei Popete-Pătrașcu, istoric, publicist și poet gorjean a semnat în paginile ziarului „Vertical”, care apare săptămânal la Târgu-Jiu, editoriale a căror teme – de actualitate – au fost preluate din realitatea imediată. În politica editorialelor, așa cum se știe, știrile şi informaţiile sunt utile, chiar esenţiale, dar ele constituie doar originile și premisele unei perspective originale, inedite, pe care autorul trebuie să o exprime într-un articol de comentariu. Un text care îşi propune să dezvolte idei, să livreze opinii, să afirme poziţii, trebuie să conţină și suficiente elemente de context şi analiză pentru a fi înţeles de cei care nu au citit articolul sau articolele de la care s-a pornit.

Cartea pe care Andrei Popete-Pătrașcu o propune cititorilor, adună în paginile sale editoriale publicate în ultimii doi ani, care analizează, explică sau critică diverse aspecte ale realităţii, ale acţiunii sociale, politice, economice, culturale sau religioase din țara noastră, în contextul apartenenței la Uniunea Europeană.

Acesta și-a asumat rolul de a pleda, prin mesajul scris, în favoarea sau defavoarea unor decizii, luări de poziție sau acțiuni, din convingerea că cititorii aşteaptă din partea unui editorialist confirmarea propriilor opinii, cu atât mai mult cu cât textul publicat înseamnă asumarea unei responsabilităţi.

 

„Statele mari au nevoie de țări precum România”

 

Andrei Popete-Pătrașcu este autorul mai multor cărți de istorie, publicistică și poezie. De-a lungul ultimilor ani, editorialele sale din paginile săptămânalului „Vertical” au conturat profilul unui editorialist care își asumă responsabilitatea textelor scrise în contextul realităților românești și apartenenței la spațiul Uniunii Europene. „Suntem cu toţii piesele nefericite ale unui puzzle numit generic „România azi” – afirmă autorul în deschiderea cărții sale. În ciuda previziunilor favorabile în care lideri de ocazie caută să ne convingă că direcția țării este una bună, imaginea de ansamblu nu oferă certitudini. Nu parcurgem doar o criză economică, socială, morală şi politică, ci şi una de încredere, de credibilitate, de autoritate şi nu în ultimul rând, de soluţii. Acestea din urmă sunt cele care lipsesc cu desăvârşire. Astăzi, România continuă să fie privită ca o țară insuficient adaptată la standardele Uniunii Europene, iar prezența noastră este utilă doar când interesele generale o cer. Ne-am obișnuit să plecăm umil capul și să ne mulțumim cu fărâmiturile oferite pe tavă, alături de tacâmuri scumpe, dar de care, nu ne putem folosi. Suntem încă la ani buni distanță de progresele reale ale unei Europe în plină transformare și în care statele mari au nevoie de țări precum România.