Acord Guvern-Sindicate învățământ până în 4 februarie 2022

Urmare a grevei de avertisment din Educație, premierul Nicolae Ciucă a avut pe 21 ianuarie 2022 o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, în care s-a stabilit un mecanism de lucru pentru continuarea dialogului şi soluţionarea dificultăţilor din acest domeniu, menţionându-se că, pe termen scurt, se are în vedere modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eşalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri şi suplimentarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar.

Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii şi Finanţelor, şi vor avea în vedere identificarea soluţiilor la problemele semnalate de sindicatele din domeniu, precum şi termene de aplicare ale acestora, mai menţionează sursa citată.

„Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluţii pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eşalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri şi suplimentarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul naţional de învăţământ. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor şi asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanţii federaţiilor sindicatelor reprezentative din învăţământ este 4 februarie 2022, precizează Executivul.

Conform sursei citate, în Programul de guvernare este cuprins ca, în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului, să fie prezentat un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017.

„Pe termen mediu şi lung, consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării, angajament asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, mai arată Guvernul.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că Executivul este preocupat de soluţionarea dificultăţilor semnalate de sindicatele din domeniu, menţionând, în acest context, că Executivul a aprobat în această săptămână suplimentarea cu 1175 a numărului de posturi din învăţământul preuniversitar şi includerea universităţilor de stat şi private în categoria instituţiilor publice care beneficiază de schema de compensare şi plafonare aplicată în contextul crizei energetice.

La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului, reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Muncii, Cancelariei Prim-ministrului. Din partea Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au fost prezenţi: preşedintele Marius Ovidiu Nistor şi secretarul general Ionel Barbu, secretarul general al Federaţiei Naţionale Alma Mater, Mihai Buţu, preşedintele Anton Hadăr şi vicepreşedintele Alin Mazăre, iar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a fost reprezentată de preşedintele Simion Hancescu şi Cornelia Popa Stavri.