PSD, ruda săracă a guvernării

Alianța politică aflată la guvernare scârțâie din toate încheieturile la doar două luni de la instalarea guvernului  Ciucă.  Pe surse, încă de la sfârșitul anului trecut  în PSD se vorbea despre faptul că guvernarea nu va supraviețui  cu Florin Cîțu la conducerea PNL. Lucrurile s-au înrăutățit de la o zi la alta, totul culminând cu marcarea Unirii Principatelor cu puterea împărțită clar între liberali și social-democrați, adică fiecare în fiefurile proprii.  Coaliția este în pragul imploziei mai ales după criza facturilor  gestionată  prost de liberali, nemulțumirile cetățenilor sunt distribuite uniform.

Privind retrospectiv, nu sunt prea mulți cei care înțeleg de ce social-democrații au acceptat guvernarea din postura de ”rudă săracă”. În loc să aștepte prăbușirea liberală, atât în sondaje cât și ca urmare a diminuării numărului de parlamentari prin migrație, PSD-ul s-a grăbit să accepte ”mărul otrăvit” al unei guvernări în care PNL-ul are totul, mai puțin sprijinul electoratului. Fără să ne pronunțăm cine guvernează bine și cine mai puțin bine, haideți să ne imaginăm ultimele două luni cu guvernul liberal pe care nu-l mai sprijinea nimeni! Probabil, ar fi fost haos cu toată starea de necesitate prelungită în condiții ilegale după cum au spus instanțele. De ce nimeni nu vorbește de obiectivul alegerilor anticipate, poate singura soluție onestă în acest moment în România?

Poate că liderii social-democrați se săturaseră să stea  în opoziție, poate s-au gândit sau au fost presați din teritoriu pentru acces la fondurile europene care ar putea să vină, poate au fost șantajați cu ceva dosare, oricare din variante poate fi valabilă dar inacceptabilă la un partid de o asemenea talie. Să îți compromiți viitorul  electoral pentru o alință politică împotriva naturii e motiv de demisii la vârful partidului! Cum PSD-ul a câștigat alegerile dar a pierdut guvernarea din voința arbitrară a Cotroceniului, obiectivul acestui partid este 2024 cu toate rândurile de alegerile. Girul dat guvernului liberal pune în pericol acest obiectiv și actuala conjunctură nu ajută nici pe români și, cu atât mai puțin, pe social-democrați.

În toată această conjunctură, situația PSD Gorj este și mai interesantă chiar din perspectivă națională. Cea mai puternică organizație politică din județ  nu  a obținut până acum nici o poziție de ministru sau secretar de stat iar la nivel de Gorj toate funcțiile sunt la liberali. Aceiași liberali, care pierd constant alegerile în Gorj, au ministru, secretari de stat și poziții în agenții. E foarte bine pentru gorjeni dacă din funcțiile respective este ajutat județul! Ce fac social-democrații?