Ziua Națională marcată cu mult fast în comuna Bălești

 

Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și Primăria și Consiliul Local Bălești și-au dat mâna pentru o serie de manifestări care au marcat Ziua Națională a României. Toate activitățile s-au regăsit în Proiectul educațional județean ”Unirea Românilor”, demers făcut în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Gorj, Asociația ”Școala Gorjeană” și unitățile școlare: Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Dănești, Școala Gimnazială Telești.

În perioada 27 noiembrie-1 decembrie 2017 s-au derulat activitățile Proiectului Educațional Județean ”Unirea Românilor”, anul acesta ajuns la ediția a VI-a. Așa cum ne declara Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești, ”s-a dorit să facem și o repetiție pentru activitățile din anul Centenarului României Mari. La nivelul localității noastre, activitățile culturale se derulează pe tot parcursul anului și sunt rodul colaborării între școală și comunitate.”

99 de ani de România Mare

Prima activitate a Proiectului s-a derulat în 27 noiembrie 2017 cu prilejul Simpozionului ”Unirea Românilor”. Au rostit comunicări dedicate evenimentului istoric: dr. Albinel Firescu-Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, prof. Ion Hobeanu-Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, col(r) Walter Loga-Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, prof. Gheorghe Schintee-Școala Gimnazială Telești, prof. Dorel Șorop-Școala Gimnazială Dănești, prof. Liviu Groșanu-Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Tg-Jiu, prof. Cornel Șomîcu-Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești ș.a.

Simpozionul a reunit peste 100 de elevi și cadre didactice care au putut afla informații relevante despre Marea Unire dar și momentele care au precedat-o sau i-au urmat în cei 99 de ani scurși de atunci. Chiar dacă Marea Unire s-a decis în Ardeal la 1 decembrie 1918, Gorjul a avut o contribuție importantă la realizarea idealului național prin sacrificiul de care au dat dovadă locuitorii județului în Războiul de Reîntregire.

Elevii din cele patru școli participante s-au întrecut într-un concurs de cultură generală intitulat ”Anul 1918 în istoria națională”. Concluzia juriului a fost că elevii s-au dovedit foarte bine pregătiți și au dat răspunsuri corecte, eforturile lor fiind răsplătite cu diplome. Un rol important în organizarea și derularea competiției l-a jucat Biblioteca Școlii gazdă, bibliotecarul Tania Mălăescu organizând și o expoziție tematică dedicată evenimentului.

La mulți ani, România!

Timp de mai multe zile, elevii din toate școlile implicate în proiect și-au dovedit creativitatea în lucrări dedicate Marii Uniri, de la desene la concarde tricolore și de la stegulețe la momente artistice. S-au remarcat cu acest prilej clasele de la învățământ primar coordonate de doamnele învățătoare Corina Balica, Mălina Paicu, Irina Mihaela Spineanu, Victoria Rovența, Mirabela Dogaru și Evelina Barb și de doamnele profesoare Violeta Ilin, Felicia Constantinescu, Simona Peptan, Monica Priescu și Daniela Cîrstea.

Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”, declara cu acest prilej: ”A fost sărbătoare de la grădiniță la clasele primare și gimnaziale, toți elevii încercând să își aducă contribuția la sărbătorirea Zilei Naționale. ”

1 Decembrie la Bălești

Ziua Națională a debutat la Bălești cu depunerea unor coroane de flori la monumentele eroilor din satele Bălești, Ceauru, Bălăcești, Tămășești, Tălpășești, Stolojani, Găvănești, Cornești și Rasova. La ceremoniile respective  au participat primarul comunei Bălești, Mădălin Ungureanu, reprezentanți ai Consiliului Local Bălești, elevi membrii ai Cercului Cultul Eroilor de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” dar și locuitori din fiecare zonă.

A urmat o adunare populară în centrul localității unde, în premieră pentru comuna Bălești, pe lângă programul artistic cei prezenți au primit fasole și cârnați. Elevii de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și membrii Ansamblului ”Brâulețul” au prezentat un program artistic dedicat evenimentului. Din inițiativa primarului localității, elevii implicați în proiect au primit diplome de ”româncuțe” sau de ”românași”.

Pentru cei implicați în activitățile proiectului, elevii de la Cercul Cultul Eroilor, a urmat o excursie la lăcașurile de cult din nordul județului, acțiune susținută de Consiliul Local Bălești.

”Așa cum ne-am dorit cu toții, manifestările din acest an dedicate Zilei Naționale au fost doar o repetiție pentru cele dedicate Centenarului. Împreună cu domnul primar și reprezentanții Căminului Cultural și al Bibliotecii Comunale, secondat  de domnul profesor coordonator    Daniel Drumen,  cred că am reușit să ne atingem obiectivele și să marcăm cu succes această zi sfântă a românilor. Pentru anul 2018 ne-am propus o serie de activități cum ar fi recondiționarea monumentului eroilor din Ceauru, editarea de cărți și reviste, plantarea unui stejar al nemuririi neamului ș.a.”, a declarat Cornel Șomîcu,  directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”.