Ziua Mondială de Combatere a SIDA – 1 Decembrie

Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume.

În 1988 Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Adunarea Generală ONU au stabilit 1 Decembrie ca Ziua Mondială de Combatere a SIDA.  Și azi, pentru întreaga lume, SIDA rămâne o boala gravă și sursa unor probleme complexe – medicale, sociale, economice.

În mod tradițional, în Craiova, coalițiile de  ONG și instituții publice din Craiova  realizează, în preajma acestei zile, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, corelată cu campania națională.

Numărul total de persoane diagnosticate cu infecție HIV în Romania a fost de 27.465.

În prezent. în Romania  există circa 18.015 persoane infectate HIV / bolnave de SIDA, în viață, față de 17.923, la sfârșitul lui 2022. În fiecare an sunt diagnosticate noi cazuri de infecție HIV: 707 în 2022, 318 în perioada ianuarie – iunie 2023.

Cohorta copiilor supraviețuitori de lungă durată de la începutul anilor 1990 reprezintă >5 500 din persoanele cu statut de seropozitivitate, aflate în viață, astăzi adulți în grupa de vârstă 30-35 ani.

În lume exista 39 de milioane de oameni care trăiesc cu HIV, cel mai mare număr înregistrat vreodată.

Anul acesta, Asociaţia Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistenta filiala Dolj organizează o campanie de amploare,  sprijinită de Uniunea Europeana prin programul ERASMUS +, în cadrul proiectului Semințe de sanătate. Partenerii principali sunt Asociatia EUROPROTECTOR , Clubul LEO EXCELION Craiova / LIONS Club Craiova Cetatea Baniei, care implică un număr mare de voluntari.

Alți parteneri sunt :

  • Directia de Sănătate Publică Dolj
  • Centrul de Prevenire, Evaluare  şi Consiliere Antidrog Dolj
  • Societatea de Cruce Roşie – Filiala Dolj
  • Direcția Județeană pentru Tineret Dolj
  • Instituții de învățământ  din Craiova și din Dolj

Oganizatorii adresează mulțumiri speciale: 

  • Muzeului de Arta Craiova, care sprijină întotdeauna initiațivele care se adresează problemelor importante ale comunității
  • Centrului Comercial Auchan Craiovița, care a permis întodeauna activitățile de sensibilizare a comunității în probleme de sănătate

Campania cuprinde urmatoarele activităţi:

  • campanie de informare în şcolile din judeţ, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV
  • campanie de informare în Centrul Comercial Auchan Craiovița- vineri, 1 Decembrie 2023, între orele 16.00 și 18.00. Voluntarii  vor distribui materiale informative pe tematica HIV, vor adresa invitații la testare și mesaje de prevenire către public. De asemenea, vor oferi informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.
  • Iluminarea în rosu a fațadei muzeului, în serile de 29, 30 noiembrie și 1 decembrie.  Roșu  este culoarea luptei împotriva SIDA și marchează solidaritatea cu cei infectați

Totodată, mesajele campaniei din acest an se concentrează pe promovarea implicării comunităților în prevenirea răspândirii infecției HIV și sprijinirea celor infectați.