Ziua Europei sărbătorită festiv la Peștișani

Ziua Europei este în fiecare an o ocazie să reflectăm asupra valorilor noastre comune, să celebrăm diversitatea și bogăția culturilor, tradițiilor și valorilor care ne definesc și să ne reînnoim angajamentul față de solidaritate și cooperare.

Pentru aceasta, la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani a avut loc, în cursul zilei de azi, Cercul profesorilor coordonatori de proiecte educaționale europene din școlile de la nivelul județului Gorj și Conferința Erasmus GO!: ”Școala, poarta Europei spre comunitate”.

Evenimentul a fost unul deosebit, cu participarea prof. dr. Mihai Istrate, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Gorj și a Primarului comunei Peștișani, domnul Cosmin Pigui care, în alocuțiunile lor au apreciat, în mod deosebit însemnătatea zilei, evidențiind faptul că astăzi, Uniunea Europeană nu reprezintă doar o oportunitate pentru țara noastră ci, țara noastră este, ea însăși, o oportunitate pentru Europa.

Primarul comunei, Cosmin Pigui a ținut să arate că și în localitatea sa, Peștișani, comuna geniului Brâncuși, există o școală ca afară, europeană, ce dispune de o bază materială modernă, oferind condiții europene de învățământ și nenumărate oportunități de dezvoltare.

Și pentru că, în ciuda diversității, Uniunea Europeană înseamnă promovarea valorilor tradiționale locale și naționale, remarcăm prezența la eveniment a Bunicilor Comunității Peștișani, seniorii comunei, care au realizat o expoziție cu lucrări ce promovează tradițiile și obieciurile locale. Totodată, s-a putut vizita și expoziția fotografică ”În preajma capodoperei” a artistului Ionel Scăunașu, o incursiune în lumea capodoperelor lui Brâncuși, suprinsă prin fotografie de renumitul artist, în toată splendoarea și esența.

De remarcat a fost și alocuțiunea doamnei Isabela Coară din partea Discover Peștișani care a dezvăluit audienței o parte din comorile comunei lui Brâncuși precum și evenimentele ce vor avea loc în perioada următoare și, ne referim aici la ”Ziua Iei”, ”Film în sat”, ”Truneul Internațional Stradivarius” și ”Festivalul Sarmalelor și Piftiilor”.

Doamnele inspectoare de specialitate pentru proiecte educaționale Marieta Pavel și Teodora Dragotă au prezentat aspecte legate de participarea elevilor gorjeni la concursul național ”Made for Europe” unde Gorjul a obținut mai multe premii, dar și aspecte legate de ”Pădurea Erasmus”, o inițiativă a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare și Formare în Domeniul Educației.

Una peste alta, Ziua Europei la Peștișani a fost marcată în mod deosebit, prin promovarea spiritului european al toleranței și respectului reciproc, prin aprecierea valorilor și tradițiilor și, nu în ultimul rând, prin înțelegerea faptului că astăzi, Uniunea Europeană ne oferă un cadru de cooperare și colaborare care să promoveze valorile fundamentale ale democrației, drepturilor omului și statului de drept.

2 Comments on “Ziua Europei sărbătorită festiv la Peștișani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *