Zilele Gorjului Turistic și Cultural

Loading

În perioada 16-21 septembrie 2014, se desfășoară la noi în județ manifestarea „Zilele Gorjului Turistic și Cultural”, care presupune un șir de evenimente ce s-au desfășurat și continuă să se desfășoare pe întreg teritoriul Gorjului dar și în afara granițelor sale.

La Berlești a avut loc prima ediție a Festivalului „Gheorghe Ciociu”, cu ocazia Zilelor Comunei
La Berlești a avut loc prima ediție a Festivalului „Gheorghe Ciociu”, cu ocazia Zilelor Comunei

Printre cele mai importante manifestări au avut loc sărbători câmpenești, spectacole și alte activități culturale, artistice și sportive în localitățile care își sărbătoresc zilele în această perioadă a anului: Bălești, Berlești, Novaci și Stoina.

S-au desfășurat manifestări atât în Gorj cât și în afara județului, printre care: „Bilaterala de artă Târgu Jiu”, Festivalul Folcloric Pastoral „Transalpina”, Atelierul Național de Poezie „Serile la Brădiceni”, Hramul Bisericii Rînca, Festivalul Interjudețean de Folclor „Maria Apostol” de la Runcu, vernisajul expoziției de artă plastică „Vecinii” (la Râmnicu Vâlcea și Curtea de Argeș), concursul literar „In memoriam profesor Haralambie Bodescu” (la Bustuchin), vernisajul Expoziției de Artă Plastică Ivan Kancev și Bulgaria (la Arcani), Festivalul Lăutarilor Gorjeni (la Bolboși).
Evenimente importante s-au desfășurat, de asemenea, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea consiliilor județene și a 295 de ani de la adoptarea cerbului ca stemă a județului Gorj. Un alt moment memorabil a fost acela de dezvelire a stelei lui Dincă Schileru din galeria nemuritorilor gorjeni.
Sfârșitul săptămnii trecute a fost, de asemenea, marcat de manifestări importante pentru dezvoltarea turistică și culturală a județului, menite să atragă turiștii: infotrip mânăstirile Gorjului, „Ziua Turismului de Aventură” (pe Cheile Sohodolului), Festivalul Răciturilor (Tismana), „Nunta la Gorjeni” (Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara), Caravana Cicloturistică Târgu Jiu- Săcelu, inaugurarea traseului turistic pedestru „Belvedere”, Festivalul Portului, Cântecului și Dansului Țigănesc (Țânțăreni) și „Ziua Crucii la Muzeul Crucilor de la Măceșu” (Târgu Cărbunești).
Și săptămâna 15-21 septembrie 2014 este bogată în manifestări: Tabăra Internațională de Artă Plastică „Vecinii” România – Republica Moldova (Baia de Fier), teatru de păpuși, expoziții de artă, simpozioane, concerte și spectacole.
Șirul manifestărilor se va încheia duminică, la Baia de Fier, cu Festivalul Interjudețean de Folclor Pastoral „Coborâtul Olilor de la Munte”.

Organizatori
Organizatorul principal al acestui complex de manifestări este Consiliul Județean Gorj prin instituțiile subordonate: Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale; Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”; Biblioteca Județeană ”Christian Tell”; Școala Populară de Artă Târgu Jiu; Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”; Serviciul Salvamont Gorj. Partenerii sunt: primăriile Târgu-Jiu, Novaci, Baia de Fier, Polovragi, Bolboși, Bălești, Berlești, Bustuchin, Runcu, Stoina, Târgu-Cărbunești, Țânțăreni, Muzeul de Artă Gabrovo Bulgaria, APPTG; ANTREC GORJ; Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”; Fundația Culturală ”CASA BRÂNCUŞI”; Obștea ”Cerbul”, Novaci; Arhivele Statului, Filiala Gorj; Fundația ”Gheorghe Mecu”; Trix Bike.