Zburători de elită pe cerul Târgu Jiului

Încend din acest an, programul Sărbătorii Narciselor, care are loc la marginea Târgu Jiului în cartierul Preajba, unde se află o impresionantă rezervaţie naturală în care cresc aceste flori, s-a îmbogăţit cu un spectacol de zbor. La acesta au participat nume mari din domeniu, din ţară şi din străinătate, care au venit să-i sprijine pe organizatori, ce au inaugurat, cu această ocazie,  primul aerodrom din Gorj.

Motoparapantele au zbârnâit toată ziua pe cer, spre deliciul publicului
Motoparapantele au zbârnâit toată ziua pe cer, spre deliciul publicului

Dacă până acum concursurile sportive se limitau la ciclism, motociclism, şi competiţii cu ATV-uri şi  maşinuţe bughi, în acest an au venit să facă demonstraţii piloţi experimentaţi din ţară şi din străinătate, cu motoparapante, avioane uşoare şi ultrauşoare, paraşute şi un balon cu aer cald. Printre personalităţile prezente s-au aflat: Mihail Zanciu, secretar general al Federaţiei Române de Modelism (ce a venit cu balonul cu care a participat la recordul mondial de salt cu paraşuta din balon de la 12.000 de metri), o echipă din Ungaria de la producătorul de parapante  VAMPAIR, un reprezentant al Franţei cu un avion ultrauşor, Mugurel Uţă (pilot şcolit din tată-n fiu în America la şcoală de acrobaţie pentru avion şi paraşută) şi Adrian Buzan (pilot de teste la fabrica de paraşute Condor, care lucrează pentru NASA).

Unii se laudă, alţii construiesc

Târgujienii s-au îngrămădit să facă o ”tură” cu balonul, chiar dacă acesta a fost permanent ancorat la sol
Târgujienii s-au îngrămădit să facă o ”tură” cu balonul, chiar dacă acesta a fost permanent ancorat la sol

În timp ce în alte localităţi ale ţării politicienii doar se laudă că vor face piste de zbor, târgujienii tac şi fac. Astfel, la iniţiativa Asociaţiei Sportive RAIDERI, care şi-a înfiinţat în acest an Divizia AERO (condusă de pilotul gorjean Corado Pinchiş) şi cu concursul autorităţilor locale, s-a realizat primul aerodrom din Gorj pentru aeronave uşoare şi ultrauşoare, lângă rezervaţia naturală ”Poiana Narciselor”. De aici vor putea decola atât aparate folosite pentru zboruri de agrement, cât şi pentru afaceri sau intervenţii sanitare de urgenţă. În Gorj au mai existat două aerodromuri, unul la Stăneşti şi celălalt chiar la Preajba, în apropierea celui de acum, dar au fost desfiinţate cu mult timp în urmă. Recepţia lucrării a fost făcută de însuşi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, care s-a urcat în avion alături de pilot, să vadă dacă pista e în regulă şi corespunde cerinţelor, ocazie cu care a dat şi un tur pe deasupra oraşului pe care-l păstoreşte: ”Am avut o oarecare strângere de inimă, dar totul a decurs ca la carte. Totuşi, i-am spus pilotului să meargă mai încet şi să nu facă acrobaţii. Cât despre oraş, e superb văzut de sus, iar ca să zbori pe deasupra Coloanei Infinitului e o senzaţie extraordinară. Sunt convins că mulţi turişti vor alege şi această cale să viziteze Târgu Jiul.”

4 Comments on “Zburători de elită pe cerul Târgu Jiului”

  1. Felicitari Asociatiei si felicitari lui Corado. Felicitari si autoritatilor locale!

    Ma bucur sa vad ca in sfarsit avem si noi un aerodrom. Poate in curand ‘o punem’ si de-un aeroport…asa turistii n-ar mai fi nevoiti sa aterizeze in Bucuresti sau Timisoara sau Oradea pentru a vizita Tg-Jiu..ci direct in… Tg-Jiu :)

  2. felicitari tuturor ati facut o treaba buna…si multa lume a fost incantata pt k nu multi au avut pana acum ocazia sa vada multe din chestiile astea…cei mai bucurosi si cei mai incantati au fost copii desigur…dar si oamenii mai in varsta…speram sa veniti si cu altele mai tar…cum ar fii cva cursuri de zbor pt k multi ar vrea….sunteti cei mai tari frate…bravo corado:)

  3. zburatorii de elita este c am mult spus .sa fim seriosi… s au dat cu o aripa si a venit un ulm….si ce i cu asta ..nu sunt carcotasi dar sunt zburatori in tara in adevaratul sens al cuvantului…ma rog.felicitari pt pista…apropo cine corado?am vazut la sf comentariului…??

  4. Prietene Mircea, clar eşti cârcotaş. Cine e Corado? Mai citeşte o dată materialul, cu atenţie şi ai să afli. Oricum, aş vrea să-i văd pe cârcotaşi numai o zi să participe la organizarea unor astfel de manifestări şi chiar la construcţia unei piste, uitându-se, doar de pe margine şi apoi să comenteze.

Comments are closed.