Votează! Un proiect care incurajează tinerii să participe activ la viața comunitatii

În cadrul proiectului „Votează!”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS +, Acțiunea Cheie 1 – „Proiecte de mobilitate în domeniul Tineret” pe 18 și 19 ianuarie a avut loc, în comuna Gara Oreshets din județul Vidin, Bulgaria un eveniment de participare a tinerilor.

Pe parcursul primei zile, un grup de tineri din localitate, majoritatea elevi la Vidin, au primit informații legate de democrație și de implicarea tinerilor în viața comunității, prezentate de participanții la proiect.

În cea de-a doua zi, 5 tineri s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților din comună, au solicitat informații referitoare la funcționarea instituțiilor locale  și s-au lansat chiar în discuții aprinse cauzate de faptul că populația este mult îmbătrânită și că nu există soluții locale pentru a motiva tinerii să rămână în comună.

Ambele întâlniri au avut loc la sediul bibliotecii din comună.

Un eveniment similar de participare a avut loc pe 30 și 31 ianuarie în comuna Archar, tot din județul Vidin.

În prima zi, participanții la proiect au prezentat altor tineri din comună informațiile legate de mecanismele democratice și de participarea tinerilor. Întâlnirea a avut loc la Școala din Archar.

În cea de-a doua zi, tinerii au participat la dezbaterea cu reprezentanții autorităților, la Casa de Cultură din comună. Discuțiile au fost destul de deschise, tinerii și-au prezentat problemele. Doamna primar a participat la întâlnire și, ulterior, a discutat mai multe aspecte de colaborare cu echipa română, fiind foarte interesată de educația copiilor și tinerilor din comună.