Votează! Un proiect care încurajează tinerii să participe activ la viața comunității

În cadrul proiectului „Votează!”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS +, Acțiunea Cheie 1 – „Proiecte de mobilitate în domeniul Tineret” a avut loc, în Baia de Fier, pe 7 și 8 decembrie, un eveniment de participare a tinerilor.

Pe parcursul primei zile, un grup de tineri de la Liceul din localitate au primit informații legate de democrație și de implicarea tinerilor în viața comunității, prezentate de participanții la proiect. De asemenea, au realizat planșe cu opiniile lor despre aceste probleme.

În cea de-a doua zi, tinerii s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților din comună, cu reprezentanți ai GAL Parang și, sprijiniti de cadrele didactice care s-au implicat în proiect, au pus întrebări pertinente referitoare la funcționarea instituțiilor locale, posibilitatea de a solicita rezolvarea unor probleme ale comunității, dreptul de a vota si de a participa la întâlnirile Consiliului Local. Răspunsurile oferite au fost accesibile și clare.

Ambele activități au avut loc în sala de lectură a bibliotecii liceului, ceea ce a permis participarea unui număr de tineri mai mare decât cel planificat inițial în ambele zile.

Un eveniment similar de participare a avut loc pe12 și 13 decembrie în comuna doljeana Giurgita.

În prima zi, două din tinerele participante la proiect au prezentat altor elevi din clasele a 7-a și a 8-a informațiile legate de mecanismele democratice și de participarea tinerilor, tinerii au realizat mai multe planșe în care au inclus propriile lor idei. Activitatea a avut loc în spatiul Centrului de Documentare și Informare al școlii gimnaziale.  În cea de-a doua zi, 7 adolescenți, purtând tricourile de voluntari ai Centrului de Tineret Giurgița, au participat la dezbaterea cu reprezentanții autorităților în sala de consiliu a Primăriei. Primarul s-a implicat în organizarea întâlnirii și a fost un participant foarte activ la dezbateri, încurajându-i pe tineri să se documenteze din timp și, atunci când va veni momentul, să voteze în cunoștință de cauză, alegând pe cine consideră ei candidații potriviți.