Votează! Un proiect care încurajează tinerii să participe activ la viața comunității

În cadrul proiectului „Votează!”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS +, Acțiunea Cheie 1 – „Proiecte de mobilitate în domeniul Tineret” s-a desfășurat, în perioada 10-17 iunie 2022, activitatea de schimb de tineri, cu participarea a 10 tineri români și 10 tineri bulgari.

Sesiunile au fost interactive, tinerii având, pe rând, rol de moderatori, conform responsabilităților asumate în perioada de pregătire.

Au fost dezbătute implicarea tinerilor în procesele decizionale, participarea la vot, importanța cunoașterii propriei comunități, cât și posibilități de creștere a participării tinerilor la viața comunității.

De asemenea, tinerii au exersat mai multe metode ale educației nonformale și au încercat să găsească soluții pentru a nu deveni victime ale știrilor false.

Tinerii au organizat și susținut cafeneaua publică “De ce le e greu tinerilor să participe la procesul de luare a deciziilor în comunitate” – implicând reprezentanți ai instituțiilor publice  și ai altor ONG.

Nu în ultimul rând, au realizat scenariul “Vreau să fiu primar”, așa cum văd ei procesul electoral din ziua de azi… Din păcate, fără prea mult optimism.  Participanții au format câte 2 grupuri pentru fiecare țară, au găsit și denumiri amuzante pentru “partide”, și au pregătit “campania electorală” pentru câte o comunitate rurală mică din România/ Bulgaria. Apoi, cele 2 grupri din fiecare țară au susținut, conform scenariilor, “alegerile pentru primărie”. 

Astfel, tinerii au demonstrat că au învățat multe despre democrație și procesul electoral, dar și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de lucru în echipă.