Vesti bune in privinta bio-combustibililor

Bio-combustibilii obţinuti din lemn, iarbă şi deşeuri agricole precum coceni sunt atractivi din punct de vedere ecologic pentru case, spre deosebire de recolte ca porumbul şi trestia de zahar cultivate special în vederea producerii de combustibili, nu implică ocuparea terenurilor agricole. Problema este ca aceşti “bio-combustibili celulozici” au fost, până acum, greu de convertit în combustibili lichizi utilizabili.
Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin (US) anunţă in revista “Science” o descoperire majoră. Conversia chimică în doi paşi propusă de aceştia transformă biomasa reziduală în hidrocarburi lichide care ar putea alimenta vehicule sau motoare turboreactoare. Procesul transformă biomasa mai întâi într-un compus chimic numit gamma-valerolactone sau GVL, care, apoi, este convertit în hidrocarburi. Acest proces conservă 95% din energia conţinută de biomasa originală, în timp ce dioxidul de carbon rezultat poate fi captat la presiune ridicată pentru depozitare sau stocare subterană.
“Hidrocarburile produse din GVL prin acest nou proces sunt chimic echivalente celor folosite în prezent în transporturi” spune David Martin Alonso, un membru al echipei de cercetători din Wisconsin. “Produsul nostru este gata pentru utilizare în alimentarea turboreactoarelor şi poate fi adăugat amestecurilor de hidrocarburi existente, în funcţie de cerinţe”.
Carmen Tuicu