Energia Rovinari debutează oficial în Cupa României

Debutul oficial pentru noua echipă a Energiei va fi unul extrem de dificil. Nikolic and Co vor da piept cu Asesoft Ploieşti în prima rundă a Cupei României, chiar pe terenul campioanei en-titre.

Americanul Porter Troupe, unul dintre supraviţuitorii „legiunii americane”, se încăpăţânează să prindă un loc printre titulari şi în noua „legiune sârbă” de la Energia.
Americanul Porter Troupe, unul dintre supraviţuitorii „legiunii americane”, se încăpăţânează să prindă un loc printre titulari şi în noua „legiune sârbă” de la Energia.

În această miercuri se va consemna debutul oficial al baschetbaliştii de la Energia în noul sezon, debut ce poate fi catalogat şi ca o „misiune imposibilă”. Trupa lui Slobodan Nikolic va juca în Cupa României, în primul tur al competiţiei, împotriva deţinătoarei ultimelor ediţii de campionat, Asesoft Ploieşti. Deşi îşi vor măsura forţele cu prahovenii chiar pe terenul acestora, confruntarea cu Asesoft este privită cu optimism de către principalii responsabili ai Energiei. Preşedintele clubului de baschet Energia Rovinari, Marius Vlaicu, îşi agaţă speranţele de obţinerea unui rezultat cât mai strâns în acest prim meci, astfel încât Nikolic and Co să poată accede în sferturile după returul de duminică de la Târgu Jiu. „Ştim ce adversar este Asesoftul, o echipă care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Dar e vorba de Cupa României, acolo unde fiecare are şansa lui aşa cum şi noi o avem pe a noastră. Ne dorim să tratăm cu seriozitate această partidă, să reuşim să facem un joc bun şi de ce nu, să obţinem un rezultat pe măsură. Sincer, nu ne gândim la înfrângere, dar şi dacă o să fim învinşi, măcar să pierdem la cât mai puţine puncte diferenţă. În felul acesta, în returul de la Târgu Jiu am putea încerca să forţăm calificarea în faza a doua a Cupei României. Cred că echipa are resursele necesare să joace de la egal la egal cu adversari puternici.”, a ţinut să declare conducătorul secţiei de baschet a clubului Energia, Marius Vlaicu.

Olujic şi Darby au rămas acasă
Doi dintre cei care se anunţau a fi jucători cheie în echipa lui Slobodan Nikolic nu au făcut deplasarea la Ploieşti pentru partida din Cupa României cu Asesoft. Noul regulament al Federaţiei Române de Baschet în ceea ce priveşte Cupa României şi care prevede înscrierea pe foaia de joc a doar patru jucători străini, l-a silit pe tehnicianul Nokilic să renunţe la Milan Olujic. Alături de Olujic, a mai rămas la Târgu Jiu şi americanul Louis Darby, de această dată jucătorul de peste ocean neavând drept de joc în meciul contra campionilor de la Asesoft Ploieşti datorită suspendării primite după meciul din Play-Out de la sfârşitul sezonului trecut, cu Gladiator Cluj Napoca. Astfel, lotul Energiei pentru partida de din Cupă este format din Nikolic, Stroescu, Porter Troupe, Căpuşan, Bigus, Kalanj, Mocanu, Lupusavei, Alionescu, Gliga, Constantin şi Bratoloveanu.

Despre problemele Energiei…

Prima dintre problemele remarcate la Energia Rovinari dinaintea debutului oficial de sezon o constituie lipsa omogenităţii în sânul echipei antrenate de Slobodan Nikolic. Iar de aici „derivă” şi altele cel puţin la fel de importante: (re)integrarea americanilor Troupe şi Darby în „legiunea sârbă”, lucru reliefat de evoluţia totuşi modestă a acestora în teren, mai ales la capitolele recuperări şi finalizare în situaţie de „zonă”; lipsa unui adevărat pivot în „căciulă” care să facă diferenţa(polonezul Bigus fiind abia la stadiul „desfăcut de bagaje” şi cunoaşterea propriilor coechipieri, în ciuda CV-ului său, care la prima vedere promite multe); problemele legate de comunicare dinspre banca tehnică către jucători şi invers; noul registru tactic „imprimat” de tehnicianul Slobodan Nikolic formaţiei gorjene; lipsa unei „bănci” apropiate ca valoare cu primul „5”; lipsa de experienţă a conducătorului de joc Nikolic jr; timpul relativ scurt pe care „principalul” sârb de pe banca Energiei l-a avut la dispoziţie pentru a alcătui o echipă care să calce pe urmele performanţelor din sezoanele precedente; presiunea de rezultate ce pluteşte desupra echipei şi conducerii după  schimbarea „macazului” Evans – Nikolic. În plus, toate acestea fac ca în ochii suporterilor, noua echipă să fie privită cu o uşoară neîncredere, emulaţia produsă de Evans and Co fiind momentan mult mai aproape de fani în contrast cu „aerul” (inerentei) schimbări. Partea bună a lucrurilor ar fi aceea că, în opinia multora, echipa ar arăta ceva mai bine decât ce „afişa” în prima parte a sezonului trecut, când toate transferurile s-au făcut în grabă. Cel mai bun  răspuns însă, asupra valorii actualei echipe a Energiei va fi dat doar de timp şi de rezultatele din „oficiale”. Deci să ne ne grăbit încă cu verdictele…