Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Loading

Cornel ŞomâcuÎntr-o țară a Uniunii Europene lucrurile continuă să funcționeze după modelul balcanic, adică puternicii zilei sunt feriți de rigorile legii până în momentul când noii șefi consideră că e bine să îi arunce în ”groapa cu lei”. Ce stat de drept, ce Justiție independentă, ce instituții puternice și independente, România este o junglă căreia îi suntem obligați să îi supraviețuim în fiecare zi. Dacă uneori se mai întâmplă și excepții e doar întâmplare.
Doar așa va putea cădea și Laura Codruța Kovesi, cel mai puternic om din România, aflată în mijlocul unui scandal uriaș de plagiat al doctoratului. Desigur, ministrul Educației Mircea Dumitru a avut pe listă doar pe Victor Ponta și pe Gabriel Oprea pentru a le retrage doctoratele, în momentul când scandalul a ricoșat spre Kovesi au venit și ”bâlbâielile” cu sesizările neconforme. Practic în aceste zile se duce o luptă titanică între cei care vor să mușamalizeze plagiatul lui Kovesi, în special instituții, și opinia publică care a putut vedea că șefa procurorilor a luat cu zecile de pagini din lucrările altor autori. Dacă MENCS în special va pune ”batista pe țambal” se va pune definitiv capăt luptei antiplagiat și, după cum se mișcă lucrurile, așa se va întâmpla. Sunt mult prea mulți cei care au călcat pe bec ca să mai țină cineva cont că sunt politicieni, profesori sau tehnocrați, așa că pe Kovesi o apară un întreg sistem de interesați și obedienți.
Aproape că a trecut în derizoriu scandalul legat de ministrul Educației și presupusa sa colaborare cu Securitatea. Cum instituția tutelară a acestui sector a preferat să stea deoparte e clar că dosarul arată urât chiar dacă nu văd un intelectual de asemenea calibru să fi făcut poliție politică.Ceva s-a rupt în aceste zile și credem că vom avea și alte evenimente dacă doamna Kovesi va continua să fie supărată, practic oricine dintre politicieni și oficiali putând fi săltat în virtutea celor aproape 8000 de dosare de la DNA. Dacă e normal într-o democrație ca o singură persoană, doamna Kovesi spune că în cazul doctoratului plagiat este atac la DNA, să dețină atât de multă putere rămâne să vă răspundeți dumneavoastră, cei care citiți aceste rânduri!