Expoziție de pictură din Moldova la Târgu Jiu

Luni, 17 octombrie 2016, va avea loc, la Muzeul de Istorie „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, vernisajul unei expoziții de pictură realizată în cadrul colaborării dintre Academia de Pictură „Stati Art” (APSA) și Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru, ambele din Republica Moldova.

pictori-republica-moldova-2

Artiști plastici din Republica Moldova, pentru prima oară cu lucrările lor în orașul nostru
Artiști plastici din Republica Moldova, pentru prima oară cu lucrările lor în orașul nostru

Cele două instituții de artă și-au dat mâna într-o colaborare fructuoasă, al cărei rod, este la acest moment, expoziția care va putea fi admirată și de gorjeni, timp de o săptămână, la Muzeul Județean Gorj, Secția de Istorie.

Academia de Pictură „Stati Art”

Academia de Pictură „Stati Art” (APSA) este prima instituţie de învăţământ superior privată din Republica Moldova care formează artişti plastici şi pedagogi în domeniul artelor plastice. APSA şi-a lansat activitatea, începând cu anul de studii 2015-2016 şi beneficiază de suport în formarea tinerilor talentaţi, din partea Fundației Academică pentru Educație și Cultură „Voice of Art” din România și Fundației „Stati Art” din Republica Moldova.
APSA funcţionează în strictă conformitate cu prevederile Procesului de la Bologna din care Republica Moldova face parte. APSA pune în prim-plan studiul academic al picturii şi desenului de şevalet, subliniind totodată trăsăturile de creativitate ale tinerilor talentaţi, fiind axată pe dezvoltarea competenţelor personale şi profesionale în domeniul artelor plastice. Misiunea de bază a APSA o constituie formarea unor specialişti cu posibilităţi reale de integrare rapidă şi eficientă în domeniul artelor plastice, cât şi pregătirea profesorilor de educaţie artistică. APSA oferă studenţilor un înalt nivel de educaţie artistică prin metode de învăţământ care valorifică pictura academică, tradiţia cultural-artistică şi asimilează forme de limbaj artistic contemporan.

Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru

Pe parcursul a 45 de ani de activitate a instituţiei de învăţământ artistic, s-au format zeci de generaţii de absolvenţi care s-au afirmat în plan profesional în calitate de artişti plastici, profesori în instituţiile cu profil artistic, personalităţi de seamă în domeniul culturii. Din 2011, obiectivele generale ale activităţii educaţionale în Liceu, propuse de directorul Nicoleta Stati, vizează realizarea înaltei pregătiri profesionale a elevilor, care presupune revalorificarea şi consolidarea tradiţiilor studiului Academic în instituţiile medii cu profil artistic. Astfel, din 2011, instituţia din Republica Moldova este reformată şi redenumită în Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.
Prioritare pentru formarea şi instruirea elevilor în domeniul artelor plastice au devenit nivelul de pregătire profesională a cadrelor didactice, participarea elevilor la expoziţiile, concursurile, taberele de creaţie naţionale şi internaţionale, organizarea Expoziţiilor metodice în incinta Liceului, care aduc în prim-plan elevilor creaţia artiștilor ce au devenit nume de referinţă în Arta Plastică Naţională, precum: Igor Vieru, Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Eleonora Romanescu, Olga Orlova, Leonid Grigoraşenco, Alexei Vasiliev, Valentin Coreachin, Gheorghe Vrabie, Dumitru Peicev, Emil Childescu, Iurie Şibaev, Ilia Bogdesco ş.a.