Un document fals, sau inexistent, agită spiritele între romi

Ion Mihai, zis Ministru, preşedintele Uniunii Romilor Creştini din România, cu sediul în cartierul Meteor din Târgu Jiu, dezminte informaţiile apărute pe site-ul www.agentia.org şi preluate de alte site-uri, potrivit cărora organizaţia sa a emis şi trimis la autorităţile statului o adresă prin care cerea drepturi speciale pentru romi, precum subvenţiile, gratuităţile şi autonomia. Acesta spune că un astfel de document nu există, sau dacă există e un fals grosolan, iar citatele prezentate ca făcând parte din el nu concordă nici pe departe cu viziunea organizaţiei pe care o conduce.

Ion Ministru, hotărât să caute vinovaţii de presupusul fals

Potrivit autorului articolului „Ţiganii vor subvenţii, gratuităţi şi autonomie”, Uniunea Romilor Creştini din România (URCR) ar fi emis o adresă pe care a trimis-o la Guvernul României, parlamentarilor, precum şi  altor instituţii ale statului,  în care ar acuza „violenţa rasială a politiei şi a altor autoritati de aplicare a legii împotriva rromilor”, „discriminarea rasiala si etnica fata de rromi in toate sferele vietii publice, inclusiv discriminare institutionala la nivelul autoritatilor centrale si locale”, „limitarea severa a accesului copiilor rromi la o educatie scolara de calitate; segregare fortata a copiilor rromi in scoala; discriminare etnica si rasiala in institutiile de invatamant”, „accesul limitat al rromilor pe piata muncii, conducand la o rata ridicata si pe termen lung a somajului in randul rromilor si la saracie severa”, dar si „utilizarea sistematica de catre mass media a unui limbaj prejudiciat rasial si stereotip, care cultiva si amplifica atitudinile si comportamentele rasiste ale publicului larg”. Iar acuzaţiile continuă pe acelaşi ton, plus că din articol reiese că URCR cere statului român despăgubiri pentru victimele Holocaustului şi autonomie pentru romi.
Oripilat de asemenea acuzaţii la adresa organizaţiei pe care o conduce, Ion Mihai, preşedintele Uniunii Romilor Creştini din România spune că nimic din toate astea nu e adevărat: “Acele informaţii sunt total neadevărate. Ele  nu concordă, sub nici o formă, cu viziunea noastră, întrucât noi considerăm că romii trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi libertăţi cetăţeneşti ca oricare alt român. Niciunul dintre pasajele ce apar  în acel articol cu ghilimele,  fapt care induce ideea că sunt extrase din documentul invocat de autorul articolului, nu reprezintă opinia organizaţiei noastre. De fapt acel document nu există, sau e un fals grosolan.”

Documentul, uite-l nu-i
Contactat telefonic, pentru a preciza dacă are la dispoziţie documentul din care a citat, autorul articolului, George Tărâţă, ne-a declarat că ar fi luat informaţiile de pe site-ul lui senatorului Iulian Urban. Acolo apare, însă, exact acelaşi articol, semnat tot de el. În final, iritat de întrebările noastre, autorul a spus că n-are nici o datorie să dea socoteală presei locale, pentru că el e de la presa centrală.
De unde a apărut documentul fantomă, sau dacă el există cu adevărat, dacă e fals sau nu, nu se poate şti. Ceea ce e, însă, sigur, e faptul că informaţiile de pe acel site, considerat de George Tărâţă „presă centrală” au fost preluate şi de altele, iar în afară de asta au reuşit să învrăjbească o dată în plus organizaţiile pentru romi, care oricum se acuzau unele pe altele că mănâncă banii destinaţi romilor. Nu e pentru prima dată când se întâmplă asta, existând obiceiul ca organizaţii care nu câştigă proiecte să reclame pe cele care câştigă, că deturnează fonduri.