Al treilea spațiu al cetățeniei active

sigle-bibliotecabiblioteca-christian-tellFundația Progress alături de partenerii ei – Leadership Foundation din Norvegia, Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Județeană “Ovid Densușeanu” Hunedoara și Biblioteca Județeană “I. G. Sbiera” Suceava – anunță organizarea conferinței de lansare a proiectului “Al treilea spațiu al cetățeniei active” ce va avea loc joi, 24 iulie 2014, ora 10.30, la Biblioteca Metropolitană.
Sunt invitați să participe la dezbaterea prilejuită de lansarea proiectului reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor publice, reprezentanți mass media și cetățeni. Invitatul de onoare al evenimentului este conf. univ. dr. Dumitru Borțun (SNSPA).
Proiectul “Al treilea spațiu al cetățeniei active” este finanțat prin granturile SEE
2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Derularea proiectului se va face pe parcursul a 22 de luni, începând cu iulie 2014 până în aprilie 2016.
Problema a cărei soluționare o vizează proiectul “Al treilea spațiu al cetățeniei active” este rata mică de participare civică a cetățenilor români. Mai puțin de 10% dintre concetățenii noștri au participat la activități ce țin de manifestarea civismului și sub 5% dintre ei au semnat vreodată o petiție. Printre principalii factori care determină lipsa de implicare se numără: precaritatea competențelor civice, a oportunităților de învățare a comportamentelor civice și a unor spații, care să faciliteze aglutinarea cetățenilor în scopul de a se implica civic.

„Cuiburi ale democrației”

Soluția propusă de Fundația Progress este dezvoltarea unui sistem complet de
facilitare a participării civice pentru practicarea democrației prin: crearea de spații
care să protejeze și să promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democrației”), formarea de cetățeni activi și realizarea de audituri de integritate pentru unele dintre serviciile administrațiilor publice locale. Intervenția Fundației Progress are la bază conceptul de “al treilea spațiu” (third place) definit ca un mediu social unde oamenii se retrag din celelalte două medii obișnuite (acasă și la locul de muncă) pentru a interacționa cu alți membri ai comunității, pentru a stabili noi conexiuni și pentru a-și reface resursele de energie și creativitate. Astfel, se vor amenaja “cuiburi ale democrației” în 14 biblioteci publice județene, mai întâi pentru formarea de competențe specifice cetățeniei active prin training și apoi ca locuri de manifestare a comportamentelor civice.
Ca urmare a acestui proiect, peste 200 de cetățeni și reprezentanți de ONG-uri, constituiți în Grupuri de Acțiune Civică, vor beneficia de formare și peste 15.000 de cetățeni vor fi informați și conștientizați despre beneficiile implicării civice.