Transalpina sau când prostia guverneză România

Loading

Cornel ŞomâcuPe vremea când era ziarist la Târgu-Jiu, Narcis Neaga-acum cocoţat în fruntea CNADNR-părea un tip destupat la minte şi cu reale calităţi de manager, demonstrate şi pe la Târgu-Jiu. Anii au trecut iar directorul CNADNR a devenit un veritabil pericol pentru turismul din Gorj. Şi nu doar pentru asta, domnul respectiv manageriază de vreo doi ani refacerea drumului Rovinari-Bumbeşti Jiu, şi ştim cu ce rezultate, iar la nivel naţional este o veritabilă calamitate pe care doar factorul politic nu o vede.
Dar să încercăm să lămurim câteva din explicaţiile unui om care într-o ţară normală nu ar fi ajuns într-o asemenea funcţie. Mai exact, s-a spus la începutul acestei săptămâni de către directorul CNADNR că Transalpina este un veritabil pericol, că pică pietre, că nu sunt indicatoare şi nici garduri de protecţie. Lucrurile sunt reale dar nu am aflat nimic din ce face instituţia pe care o conduce şi instituţiile statului în general faţă de această problemă, să înţelegem că le plătim salarii barosane ca să aflăm că l-au dat în judecată pe Iordache, patronul care are meritul că a făcut drumul? Să luăm de bune constatările lui Neaga, dată fiind specializarea acestuia ar putea comenta şi meciurile de la Campionatul Mondial, dar oare cum s-a circulat în anii precedenţi, să înţelegem că putem da în judecată instituţia pe care o conduce că ne-a pus viaţa în pericol în momentul când am tranzitat această zonă?
Vedeam concluzia unor confraţi din presa locală că s-ar putea să mai circulăm pe Transalpina când va dispare Narcis Neaga de la conducerea instituţiei. Este şi părerea mea, mai ales că din 2012 nu s-a mişcat un deget pentru acest drum iar acum va fi ceva tevatură 2-3 luni cât ţine sezonul şi mai vorbim la anul pe vremea asta. Cum la români problemele şi procesele ţin ani de-a rândul, iar cu domni ca cel din fruntea CNADNR România nu va da înainte, rezultă că vom mai circula pe Transalpina când vor fi doar gropi.
Autorităţile gorjene, în special preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi primarii din zonă, ar trebui să ia atitudine până la Guvern dacă e nevoie ca pe acest drum să se circule şi în această vară. Cu un minimum de efort se poate circula în regim de şantier, mai ales că în alte judeţe pe care le tranzitează Transalpina se poate, altfel pierdem sume imense şi chiar imagine. După o asemenea prestaţie, Narcis Neaga greşeşte acum sau a greşit atunci, trebuie să plece…mai ales, departe de Gorj.