Trăim în România

România trăiește momente dramatice în aceste zile, practic suntem locuitori ai unei țări debusolate moral și jefuite economic sistematic de un sfert de veac. Democrația pe care o aclamă unii în stradă este valabilă, din nefericire, în alte țări, pe la noi este doar un mijloc de a fenta votul democratic. Suntem probabil unici în lume prin solicitările din stradă care nu au caracter social, într-o țară în care veniturile locuitorilor sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, ci vin în sprijinul instituțiilor de forță reprezentate de Puterea Judecătorească. Într-o țară care și-a pierdut busola, unde urmașii Brătienilor cer restrângerea dreptului la vot și suprimarea unor instituții media, unii dintre noi se încăpățânează să locuiască. Nu știm până când!
Ignorând ce îi scoate în stradă pe protestatarii din ambele tabere, constatăm că sistemul de învățământ înregistrează prima dovadă majoră a unui eșec previzibil. Tinerii ieșiți în stradă sunt de cele mai multe ori o masă de manevră, nu au capacitatea de a discerne mesajele și nici spirit de autoconservare. Ca să preluăm un termen din sport, pleacă prea ușor după fentă și nu realizează că nu își urmăresc obiective proprii. În loc să ceară locuri de muncă, programe pentru tineret sau orice i-ar ajuta să se integreze în societate, ei se mulțumesc cu sloganuri preluate și cu scuza că nu sunt locuri de muncă că le ocupă cei mai în vârstă. Pentru că acum se circulă cu mare ușurință măcar în Europa, o generație responsabilă ar fi putut să se intereseze de realitățile din alte țări, nu se întâmplă asta pentru că la noi vorbim doar de anticorupție pentru că este un slogan la modă. Orice comparație cu Piața Universității din 1990 este jignitoare pentru generația de atunci, acum avem o atomizare îngrijorătoare care ne pune sub semnul întrebării ca popor.
Un om normal într-o Românie ca cea din acest moment nu poate să spună, nu are voie să spună, că pensionarii au fost ”jigniți” cu niște banii la pensie. Asemenea dobitoci am și eu prin lista de Facebook, stai și te întrebi dacă indivizii sunt retardați sau evazioniști. Pentru că așa trăiesc șmecherii în România, nu dau bani la stat dar vor toate drepturile pe care să le suportăm ceilalți. Un exemplu cred că este edificator, un fost coleg de facultate înjura la Guvern că la suma lunară ce o încasa el, cam cât câștigă un bugetar într-un an, plătește în plus dări la stat de câteva sute de milioane de lei vechi într-un an. Soția sa, angajată pe minimul pe economie, pierde la salariu deoarece a crescut salariul minim și mai dă niște bani la stat, bineînțeles din tortul evazionist. Să ne mai întrebăm care este România reală?