Toate școlile Gorjului vor avea directori cu concurs

Loading

 

După 8 ani de la ultimele concursuri în învățământul gorjean, în această toamnă vom avea concursuri pentru directori în toate școlile Gorjului. Potrivit Metodologiei recent aprobate, directorii de școli vor susține o probă scrisă comună la nivel de țară și o componentă orală care va viza condițiile specifice ale școlii. Concursurile sunt prevăzute să se desfășoare între 12 octombrie și 11 noiembrie 2016  și se desfășoară într-o perioadă în care salariile directorilor din mediul urban s-au redus substanțial prin efectul legii și ca urmare această funcție nu prezintă atracție.

mircea-dumitru-ministrul-educatiei

În această toamnă consemnăm în învățământul gorjean o premieră, după mulți ani înregistrăm organizarea primelor concursuri. De văzut cât de atractive vor fi aceste concursuri pentru profesori, mai ales în mediul rural, unde numărul redus de clase și grupe nu face deloc atractivă o asemenea funcție. Mai mult, în ultima perioadă anumite instituții descentralizate ale statului, exemplu ITM Gorj, și-au centrat activitatea pe sancționarea școlilor pentru culpe cel puțin discutabile. Inspectorii ITM ignoră Legea Educației Naționale  și sectorul reglementat de aceasta, la acest moment fiind pe rol zeci de procese cu școlile din Gorj.

Concurs pe 12 octombrie 2016

Potrivit ministrului Educației, Mircea Dumitru, a fost aprobată Metodologia și Calendarul pentru concursul de directori  și directori  adjuncți din învățământul preuniversitar.  Astfel, la 12 octombrie 2016 urmează să se desfășoare proba scrisă la nivel național pentru toți candidații înscriși, cu subiecte realizate de Ministerul Educației. În perioada 13 octombrie-11 noiembrie 2016, cei care reușesc la proba scrisă vor trece prin celelalte probe în fața comisiilor de concurs din care fac parte: un reprezentant al inspectoratului școlar, 2 cadre propuse de Consiliul  de administrație din școala  din care vine candidatul și 2 reprezentanți ai consiliilor locale.

Ministru Educației a precizat într-o conferință de presă: „Una dintre componente va fi o probă scrisă naţională, iar cealaltă componentă, cea judeţeană, va fi extrem de atent monitorizată de noi. În felul acesta vom respecta în integralitate şi spiritul şi litera legii. Vom trimite observatori, care să se asigure de desfăşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri. Am aprobat deja metodologia de concurs”.
Acesta l a spus că mesajul trebuie să fie acela că, „după 10 ani de intruziune politică în şcoală”, este momentul pentru „reprofesionalizarea managementului şcolar”. Dumitru a menţionat că a primit numeroase sesizări, plângeri, mai ales în ultima săptămână, privind abuzuri din partea inspectoratelor şcolare la numirea noilor directori şi de aceea a decis ca, săptămâna viitoare, să înceapă evaluarea inspectorilor şcolari generali.

Evaluare pentru toți

Ministrul Mircea Dumitru  a anunţat că, în luna octombrie, se vor organiza concursuri pentru funcţiile de directori în toate şcolile, iar din această săptămână  va începe evaluarea inspectorilor şcolari generali, ca urmare a numeroase plângeri. „Am primit în ultima vreme numeroase sesizări, mesaje publice, referitoare la ceea ce se întâmplă în şcoli sau în inspectoratele şcolare. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu”.

Din declarația déjà citată a ministrului Mircea Dumitru am mai reținut:”Sesizările au fost primite în ultima săptămână, cele mai multe dintre ele, nu la preluarea mandatului, şi ele au fost ocazionate de faptul că delegaţiile pentru directorii care erau în funcţie au încetat, iar inspectorii şcolari generali au numit directori noi. Ceea ce semnalează aceste sesizări ar fi abuzuri din partea inspectoratelor şcolare. Nu putem lua o decizie înainte de a verifica, trebuie să verificăm dacă ceea ce ni s-a adus la cunoştinţă corespunde realităţii. Dacă vor corespunde realităţii, vom lua toate măsurile pe care legea ni le permite. De aceea am spus că va fi o evaluare în perioada imediat următoare şi vom vedea ce anume se impune din partea Ministerului Educaţiei”.

Mircea Dumitru  a precizat că evaluările inspectorilor şcolari generali se vor face pe diferite componente: asigurarea calităţii, respectarea legalităţii, audit: „Echipe mixte din Ministerul Educaţiei vor face aceste evaluări – şi intervalul nu va fi foarte lung, deciziile nu se vor lăsa mult aşteptate – şi, în urma rapoartelor de evaluare, voi lua toate măsurile legale care se impun. Vreau să atrag atenţia că am cerut ca evaluarea să fie obiectivă şi intransigentă, în aşa fel încât măsurile pe care le vom lua să fie foarte bine documentate şi să nu fie rezultatul unor decizii arbitrare”.