Târgu Jiul nu va rămâne în beznă

Chiar dacă prețul energiei electrice va fi de trei ori mai mare decât anul trecut, municipiul reședință de județ a Gorjului, Târgu Jiul, nu va rămâne în beznă. În prezent, se află în implementare proiectul de înlocuire a rețelei de de iluminat public, în valoare de 5 milioane de euro, care permite reducerea consumului cu 40%, prin montarea lămpilor cu led, precum și alte posibilități de economisire.

La prețul actual al energiei electrice, iluminatul public ar costa, în Târgu Jiu, 10 milioane de lei pe an (100 de miliarde în bani vechi), dacă luăm în calcul vechiul sistem de iluminat. În perioada imediat următoare, însă, prin montarea lămpilor cu led, care a fost demarată anul trecut, iar în acest an trebuie finalizată, se va obține o economie de 40% la consumul de energie. Pe lângă această economie, noul sistem de iluminat public oferă și alte posibilități de economisire:  „Din momentul în care aceste lucrări se vor finaliza, putem să reducem intensitatea iluminatului stradal, noaptea, în anumite intervale orare. În pus, pe tot traseul pe care avem iluminat public pe bază de leduri, putem face în așa fel încât un stâlp să funcționeze, următorul să fie oprit, pe o anumită perioadă de timp. Vom vedea care este cea mai bună soluție.” (Marcel Romanescu – primarul Municipiului Târgu Jiu)

Se va ajunge la fundul sacului?

Primarul Romanescu spune că nu va ajunge să oprească iluminatul public, în perioada următoare, dar trage un semnal de alarmă, pentru luarea de măsuri, pentru viitor: „Este exclus să ajungem în situația de a opri iluminatul public pe timp de noapte la Târgu Jiu, în perioada următoare, dar am tras un semnal de alarmă pentru autoritățile centrale, să găsească o soluție pentru administrațiile publice locale. Asta pentru că, dacă vara lucrurile se mai pot regla, ținând cont că noaptea e scurtă, trebuie să ne gândim ce se va întâmpla în iarna 2022-2023, mai ales când foarte multe primării vor ajunge la fundul sacului.” (Marcel Romanescu – primarul Municipiului Târgu Jiu)