Statul e dator la tine, tu cu nimic la el!?

Europa traversează o perioadă dificilă, de la Roma la Paris și de la Madrid la București, populația tremură pentru viața ei. Situația este cu atât mai dificilă cu cât vorbim despre o zonă a planetei unde este destul de greu să suprimi drepturi și libertăți, fie și în numele luptei cu pandemia. Din păcate, autoritățile din România nu au luat măsurile adecvate și la timp din alte rațiuni, s-a mers pe un tratament preferențial pentru reprezentanții Diasporei care ar fi avut dificultăți la intrarea în țară dacă se închideau granițele. Faptul că au intrat în țară fără opreliști și controale minime între 1 și 2 milioane de români ne poate arunca într-un scenariu sumbru cu sute de mii de afectați. Poate și de aceea, Guvernul nu se grăbește să achiziționeze testele care ne-ar putea lămuri cum stă treaba.

Chiar dacă putem fi de acord toți că autoritățile s-au dovedit depășite de situație, nu înseamnă că cetățenii noștri ”plecați la facultate” în alte țări nu și-au dovedit limitele. Lăsând la o parte pe cei obișnuiți să fenteze legea, destul de mulți dintre români după cum spun statisticile și foarte mulți neprinși, alte sute de mii de români au revenit în țară cu declarații false. Respectivele persoane au dat dovadă de crasă inconștiență, decizia lor putând să fie plătită cu viața de rudele în vârstă sau de vecini. Așa că cei de acasă nu au altă soluție decât să se apere singuri, iată aici justificarea apelurilor la DSP sau Poliție. Un rol imporant revine primarilor, transformați mai nou în veritabili agenți de supraveghere pentru consătenii ”europenizați” în sensul rău al cuvântului. Respectivele persoane nu doar că nu realizează cât de rău fac  comunității dar și când se supun rigorilor legale înjură și amenință, apucături care nu ar fi fost tolerate prin țările de unde au venit recent. Dacă faptul că declari altceva la graniță este inconștiență, felul cum îți tratezi semenii este nesimțire. Ambele fenomene au fost încurajate de politicienii români și acum culegem roadele. Amenda în aceste cazuri este mică și nu arată gravitatea faptei.

Dacă în Italia, Franța, Spania, lumea este absentă de pe străzi, doar cei care au treabă cu adevărat sunt pe străzi, pe la noi este o isterie. Târgu-Jiul este aglomerat mai ceva ca de Sărbători când aceiași ”cetățeni” se întorc acasă. Foarte multe mașini cu numere străine sau cu numere roșii, semn că trebuie ”plimbate” să le vadă rudele, cunoscuții ș.a. sunt în trafic, justificând cu greu locul și preumblarea lor prin oraș. De fapt aflăm un singur lucru, cum ajung acasă românii își reia vechile obiceiuri de a ocoli sau ignora legea și pe reprezentanții acesteia.

Așa că ce coronavirus, ce pandemie? Statul e dator la tine, tu cu nimic la el!

One Comment on “Statul e dator la tine, tu cu nimic la el!?”

  1. Datoria oricarui cetatean roman este catre tara…….datoria fata de stat este greu de definit ,mai ales ca fentagiul care aduce coronavirusul de pe alte coclaururi , este din tagma celor care lucreaza acoperiti de fustele Statului Roman ,vezi Politia,Parchetul Caracal….etc.. etc….

Comments are closed.