Sprijin financiar pentru fermierii din sectorul zootehnic

Loading

Creșterea animalelor sprijinită de Guvern
Creșterea animalelor sprijinită de Guvern

Guvernul a aprobat alocarea de sprijin financiar în sumă de aproximativ 955 de milioane de lei destinat crescătorilor de animale, transmite biroul de presă. Astfel, Executivul a decis ca suma de 680,023 milioane lei să fie destinată sprijinirii crescătorilor de bovine, pentru cererile de finanțare depuse în cursul anului 2014.
Suma reprezintă valoarea totală pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru specia bovine și se distribuie astfel: a)    130,710 milioane lei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte; b)    549,313 milioane lei pentru schema decuplată de producție în sectorul carne.
Sprijinul financiar acordat prin acest act normativ se înscrie în limita a 80% din pachetele financiare privind plățile naționale directe complementare aferente anului 2013, astfel cum este autorizat de către Comisia Europeană, respectiv 154,193 milioane de euro.
De asemenea, Guvernul a decis ca suma de 275, 651 milioane lei să fie destinată sprijinirii crescătorilor de ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2014. Fondurile alocate reprezintă valoarea totală pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine. Alocarea financiară se înscrie în limita a 80% din pachetele financiare privind plățile naționale directe complementare aferente anului 2013, astfel cum este autorizat de către Comisia Europeană, respectiv 62,502 milioane de euro.
Sumele alocate sub formă de sprijin financiar crescătorilor de animale sunt asigurate de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015.