Simpozionul Internațional ”Brâncuși”, 2012

Miercuri, 1 august 2012, se deschide, la Târgu Jiu, Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana”, 2012. La ediţia din acest an vor participa un număr de cinci artişti plastici profesionişti din România: Paul Popescu în calitate de curator-participant, Răzvan Nicolae Mincu, Vasile Soponariu, Eugen Barzu, Sergiu Sălişte şi trei sculptori din străinătate: Emil Bachiysky din Bulgaria, Omar Toussoun din Egipt şi Ilie Berindei din Elveţia.

Deschiderea oficială a taberei va avea loc în data de 1 august 2012, începând cu ora 11.00, la Atelierele UAP din Debarcader, iar festivitatea de prezentare a lucrărilor şi închiderea oficială a taberei va avea loc în data de 24 august 2012, ora 11,00.
Ca și anul trecut, materialul folosit de artişti va fi tot marmura, tematica lucrărilor fiind la libera alegere în funcţie de forma  şi dimensiunile blocului de marmură.
Organizatorii sunt Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu şi Primăria Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj a UAP, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” şi Societatea Română de Radiodifuziune organizează la Târgu Jiu.

În câteva zile, blocurile de marmură se transformă în opere
În câteva zile, blocurile de marmură se transformă în opere

Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a taberei, artiştii vor prezenta organizatorilor schiţele soclurilor şi fundaţiilor, precum şi recomandările aferente. După finalizare, lucrările vor fi predate prin act de donaţie Primăriei Târgu Jiu, odată cu cedarea drepturilor de autor, inclusiv cesiunea exclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra lucrărilor, pe toată durata existenţei acestor opere şi pe toate teritoriile.
Amplasarea lucrărilor se va face  în cadrul Muzeului Sculpturii Contemporane de pe Insula Jiului din Parcul Central.