Același Ungureanu, o nouă cacealma

Loading

Fostul primar al orașului Țicleni, Ion Ungureanu, joacă la două capete, făcându-se vinovat de incompatibilitate, pentru că este și funcționar public la Primăria Rovinari și consilier local la Țicleni din partea PDL. Iar, colac peste pupăză, pentru a nu suporta rigorile legii, (pentru că înștiințați de colegii de la Țicleni, cei de la Rovinari i-au pregătit suspendarea), Ungureanu și-a luat concediu medical. Doar că, pentru locul de muncă e bolnav, în timp ce la Consiliul Local Țicleni se prezintă la lucrări.

Fostul primar al Țicleniului ține de ambele funcții, deși este în stare de incompatibilitate
Fostul primar al Țicleniului ține de ambele funcții, deși este în stare de incompatibilitate

Spuneam în titlu „o nouă cacialma”, pentru că n-a trecut nici o jumătate de an de când scriam despre primarul Ion Ungureanu, în funcție la acea dată la Țicleni, că a făcut un aranjament cel puțin imoral față de locuitorii orașului. El a avut grijă să fie alocați de două ori bani, mai întâi pentru o copertină la o cantină din centrul orașului, după care, fără ca aceasta să fie construită sau banii redistribuiți la alte capitole bugetare (cum ne declarase ca să acopere fapta), a fost alocată o altă sumă, de data asta pentru un cort. Acesta a fost așezat pe aceeași locație unde trebuia construită copertina, cu puțin înainte ca primarul să-și mărite fata, ea fiind prima mireasă care a călcat în noua sală de nunți.

Incompatibil

Acum, am descoperit o nouă șmecherie a fostului primar de la Țicleni, care încalcă două legi. Deși nu a câștigat alegerile pentru un nou mandat de primar, care au avut loc în luna iunie a acestui an, Ion Ungureanu nu vrea să se dea dus din primărie, pentru că a candidat, în același timp și la consilieri pe listele PDL. Până aici, n-ar fi nici o problemă, doar că Ungureanu vrea să fie ca mielul blând, despre care se spune că suge la două oi…. publice, în acest caz, pentru că a depus și jurământul de consilier, devenind demnitar public și a mers și la Primăria Rovinari, pentru a-și prelua funcția pe care a avut-o înainte de a fi primar la Țicleni, aceea de consilier superior în cadrul Compartimentului Autorizări, fiind, astfel, funcționar public. Ori, potrivit Legii 188/1999, privind statutul funcționarilor publici (actualizată) acesta se află în incompatibilitate.  Constantin Podaru, administratorul public al orașului Rovinari spune, însă, că, deocamdată, Primăria Rovinari nu poate lua măsuri: „Am aflat despre această situație, am început procedura de suspendare din funcție a lui Ion Ungureanu, dar nu o putem pune în aplicare pentru că acesta se află în concediu medical. A venit să-și preia funcția pe care se afla înainte să câștige mandatul de primar la Țicleni, care i-a fost păstrată, conform legii, dar nu a lucrat decât câteva zile, iar de atunci este în medical.” La rândul său, secretarul orașului Rovinari, Florin Neamțu, ne-a declarat că pe Ungureanu îl așteaptă la birou dispoziția de suspendare din funcție: „În data de 02.07.2012 a fost emisă dispoziția de revenire pe post, iar din 09.07.2012 au început medicalele la angajatul Ion Ungureanu. Este vorba despre trei medicale pentru perioadele 09- 19.07.2012, 20- 27.07.2012 și 27- 31.07.2012. În această perioadă am primit o corespondență de la Consiliul Local Țicleni care ne aduce la cunoștință că este consilier acolo, deci demnitar public. Cum demnitatea publică este incompatibilă cu funcția de funcționar public, noi avem obligația să-l suspendăm din funcție, ceea ce vom face în prima zi în care va veni la lucru, documentația fiind, deja, făcută.”
Nu numai Legea 188/1999 actualizată a fost încălcată de consilierul Ion Ungureanu, ci și Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Aceasta prevede, la Art. 94 alin. 1 : „ Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice funcție de demnitate publică.”

Bolnav, dar nu prea

În timp ce Ion Ungureanu era în concediu de boală pentru Primăria Rovinari, acesta participa la lucrările Consiliului Local Țicleni. De exemplu, am solicitat, potrivit Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice, copii după actele emise la ședințe și am constatat că respectivul consilier nu numai că a făcut act de prezență (pentru a primi indemnizația) și chiar s-a implicat. În procesul verbal de la ședința pe comisii din data de 24.07.2012, la punctul 5 se precizează: „Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Local Țicleni ca membru al Consiliului de Administrație al GSIP Țicleni. -Domnul Ungureanu Ilie- Ion propune ca membru în Consiliul de Administrație al GSIP pe domnul Țicleanu Virgil.”

Sancțiuni?

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a anunțat, nu demult, că va trimite persoane să verifice dacă cei care sunt în concediu medical se află acasă și, dacă nu, nu le va plăti medicalele. Aici, am prezentat o dovadă clară că un cetățean, în timp ce a primit un certificat că nu este apt pentru munca la birou pe care o făcea la Primăria Rovinari, făcea muncă la birou la Consiliul Local Țicleni. Rămâne de văzut dacă instituțiile în drept se vor sesiza, vor anula medicalul, vor face expertiză pentru a se stabili dacă certificatul medical a fost corect și, în caz că nu, va pedepsi medicul care l-a dat, conform legii.