Mare sărbătoare la Bustuchin

Loading

Timp de trei zile, la sfârșitul săptămânii trecute, comuna Bustuchin a fost în sărbătoare. Competiții sportive, spectacole, sărbătoare câmpenească și Festivalul Concurs Iustina Băluțeanu, toate acestea s-au îngemănat în Zilele Comunei, la care au participat atât localnicii cât și oaspeți din comunele de pe văile Gilortului, Galbenului, Oltețului și Amaradiei.

Tinerii participanți la festival s-au întrecut în cântec și joc
Tinerii participanți la festival s-au întrecut în cântec și joc

Tineri artiști din jumătatea estică a Gorjului au venit la Bustuchin să urce pe scena Festivalului, într-o competiție menită să descopere tinere talente și să le propulseze pe marile scene ale țării. Manifestarea a fost deschisă de primarul comunei, Ion Ciocea: „ Mă bucur că suntem cu toții aici, pentru a ajuta acești tineri să se ridice, să fie remarcați de specialiști și să le dăm o șansă să meargă mai departe, urmându-și chemarea. Mă bucur că o am alături pe Manuela Negru, care prezintă festivalul și pe Fănică Popescu, cel care are meritul că m-a bătut la cap până l-am înființat, amândoi bustuchineni de-ai noștri. Mulțumesc colegilor organizatori și, în special, Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, care culege copii talentați și îi învață tainele meseriei. ”
Concursul a avut secțiunile: tarafuri tradiționale, rapsozi populari, soliști vocali, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale și dansuri populare, câștigătorii fiind recompensați cu diplome și premii în bani. Președintele juriului, Viorel Gîrbaciu- director al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, a ținut să precizeze: „Trebuie să-i felicit pe cei care au înființat aceste festivaluri, pentru că oferă tinerilor din zonă posibilitatea să fie remarcați, iar noi vom veni de fiecare dată pentru a-i susține. Mă bucur că aici, la Bustuchin, avem mai multe secțiuni, printre care și rapsozi populari.”
Organizatorii Festivalului „Iustina Băluțeanu” au fost Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Bustuchin, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.