Simpozionul „Gorjul în Marele Război de Reîntregire”, la a doua ediție

Vineri, 11 octombrie 2024, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” s-a desfășurat Simpozionul „Gorjul în Marele Război de Reîntregire”, organizat de Filiala Gorj „General Ioan Culcer” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR).


„Aflat la a doua ediție, evenimentul a reunit oficialități, istorici, cadre militare active și în rezervă, reflectând interesul pentru istoria și memoria locală în contextul Primului Război Mondial.
Simpozionul a beneficiat de prezența unor delegații ale ANCMRR din Câmpina și Mehedinți, conduse de col. (r) Gheorghe Nedelcu și col. (r) Liviu Fulga, precum și de reprezentanți ai Filialei Gorj a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI.
Cadrele didactice și elevii de la Liceul Tehnologic „General Ioan Culcer” din Târgu-Jiu au reprezentat o prezență inedită, aducând un suflu proaspăt și un interes viu pentru istoria locului.


Lucrările prezentate în cadrul simpozionului s-au remarcat printr-un înalt nivel științific, oferind perspective diverse asupra contribuției Gorjului la efortul de război.
Istoricul Gabriel Sarcină, profesor la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, a explorat istoria cercetășiei în județul Gorj și implicarea cercetașilor gorjeni în Primul Război Mondial.
Preotul militar Constantin Măgdoiu s-a referit la participarea preoților militari în conflictele armate de-a lungul istoriei, subliniind rolul spiritual și moral al acestora în rândul trupelor.


O altă contribuție notabilă a venit din partea prof. dr. Dumitru-Valentin Pătrașcu, muzeograf la Muzeul Județean Gorj, care a adus în prim-plan implicarea medicilor militari gorjeni în Primul Război Mondial, evidențiind sacrificiile și devotamentul acestora în îngrijirea răniților de pe front.
În încheiere, col. (r) Emanoil Bărbulescu, președintele Filialei Gorj a ANCMRR, a prezentat o lucrare referitoare la ordinele și medaliile acordate în Marele Război de Reîntregire, elaborată de col. (r) dr. Gabriel-George Pătrașcu, care nu a putut participa personal la eveniment.
Simpozionul a fost un prilej de rememorare a eroilor și contribuției Gorjului la unitatea națională, dar și un moment de dialog între generații, unde istoria a fost redescoperită și apreciată”, transmite Biroul executiv al Filialei Gorj a ANCMRR.