Semne rele pentru 2018

 

Am trecut într-un nou an cu speranțe multe, că așa-i românul, dar și marcați de ideea că mergem într-o direcție greșită. Pe lângă oamenii care s-au distrat în stradă, uneori în spectacole oferite de administrațiile locale, au existat și indivizi care au protestat nici ei nu știu pentru ce. Dar pe logica generală, dacă protestezi de un an și nu ai nici o sursă de venit vizibilă, înseamnă că cineva te plătește pentru a urla isteric în fața camerelor de televiziune. Cel puțin din acest punct de vedere, România va traversa un 2018 extrem de dificil mai ales că Soroș are foarte mulți bani de cheltuit în România. Dacă ne vom lua după ”idoli falși”, gen Tudor Chirilă, Oana Pellea și alții, va fi vai și amar de noi în 2018. Pentru cei ”spălați pe creier”, asta nu înseamnă că dacă ne bazăm pe Liviu Dragnea  și susținătorii lui o să ne fie mai bine. Poporul român a devenit așa prăpăstios încât și dacă e bine spunem că e rău, și când e rău…

Pe români ar trebui să îi îngrijoreze foarte mult și ce se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană. Astfel, în Germania s-ar putea să asistăm la sfârșitul erei Merkel dacă se ajunge la alegeri anticipate pentru că nu se poate face un guvern stabil iar partidele extremiste câștigă teren. În Austria avem deja un cancelar care este perceput extremist și se vorbește de boicotarea acestei țări în cadrul UE. Italia va avea din nou alegeri anticipate iar perspectivele nu sunt dintre cele mai favorabile proiectului european. Marea Britanie trece deja prin momente dificile și nu a părăsit încă oficial Uniunea. Să mai amintim potențialul conflict din Catalonia care ar putea scoate Spania din alianța europeană după ce s-au încălcat orice norme juridice și democratice. Chiar dacă nu are problemele Germaniei, Franța lui Macron are puține perspective de a fi acceptată ca lider european cum își dorește liceeanul și bunicuța.

Românul era optimist altădată, politicienii i-au luat și acestă plăcere. Nu ne rămâne decât să ne rugăm la Domnul să ne ocrotească în 2018! Oricum democrația este în pericol prin foarte multe țări europene iar cei care ”nu votează cum trebuie” pot să o pățească chiar dacă sunt austrieci sau spanioli. Nu vorbim de români pentru că la noi democrația înseamnă ”dictatul” instituțiilor de forță!