Scapă cine poate!

Loading

Alegerile europarlamentare din acest an par să aibă o miză mai presus de trimiterea unor reprezentanți la Bruxelles care nu au, presupunând că își doresc mai mult decât o pensie de lux, decât un rol decorativ. Comisia Europeană ne-a oferit rolul de rudă săracă iar noi nu reușim să depășim acest statut, e drept cu aportul deosebit al unor ”cozi de topor” de genul Monica Macovei, Cristian Preda, S. Mureșan și enumerarea ar putea continua. Alegerile europarlamentare au importanță pentru noi doar dacă în mai multe țări se va schimba ponderea PPE/PES și am putea primi și noi niște firimituri de la masa bogaților. Mă tem însă că ”socialiștii” europeni conduși de  Frans Timmermans au și împărțit profitul preluării pe mai nimic a portului Constanța, motivul principal pentru care nu ni se permite accesul în   Schengen .

De fapt, alegerile europarlamentare sunt văzute  ca un prilej de relansare a carierelor politice  și partidelor lui Klaus Iohannis și Liviu Dragnea. Cine câștigă la sfârșitul lui mai, presupunând că Justiția va sta departe de alegeri cum nu a prea făcut-o în ultimii ani, poate spera că va reuși să își adjudece la sfârșitul anului Președinția României și cinci ani de liniște. Cine pierde, mai ales Liviu Dragnea, are rezervat un loc în închisorile Republicii pentru că în politică eșecul se plătește.”Penalul” Dragnea știe, după modelul Băsescu și Iohannis, că doar mandatul prezidențial îl poate salva de procurori și judecători.

Aparent, pentru europarlamentare Liviu Dragnea și PSD-ul  au o poziționare mai bună. Avantajul, presupunând că acesta există, este anulat de problemele juridice ale lui Liviu Dragnea, unele care nu țin de corupție în alte țări. Sistemul, mai mult sau mai puțin Paralel, nu vrea să împartă puterea cu politicul iar lucru estte acceptat la Bruxelles. De aici schimbarea de discurs a PSD, partidul cu cele mai mari realizări proeuropene, care încearcă să capaciteze electoratul naționalist și în același timp să își redefinească poziția în PES, șubrezită de Timmermans. Dacă PSD-ul va fi lăsat să câștige din nou, să ne amintim că se vorbește de un proiect european de dezintegrare a acestui partid, 2019 va fi un an electoral foarte interesant. Doar din această postură, Liviu Dragnea ar mai putea spera la un viitor politic.

De partea cealaltă, Klaus Iohannis este la sfârșitul unui mandat nereușit la Cotroceni și eventuala lui realegere este legată doar de un contracandidat diabolizat ca Liviu Dragnea. Iohannis nu reușește să crească în sondaje deși aleargă de unul singur și a scos și soția din peisaj. Vorbim de un lider compromis care este ținut artificial la anumite procente de popularitate, nu spune nimic și nu stârnește emoție. Creat în laboratoarele odioase cu scopuri nu tocmai curate, Iohannis a fost un prizonier de lux la Cotroceni, a se vedea reacția lui în cazurile Kovesi și Lazăr. Președintele are acum nevoie ca forțele de dreapta, dar în special PNL, să facă un scor bun care eventual să-l ducă în toamnă din nou la Cotroceni. Doar că liberalii nu saltă cu Rareș Bogdan și chiar vor coborî după declarațiile absolut halucinante Orban-Câțu cu reducerea salariilor și concedierea bugetarilor. Cum milioane de români au plecat din România datorită salariilor mici, nici Diaspora nu va vota asemenea politicieni iresponsabili.

E greu de crezut că cineva ăși va risca pielea ca Orban și compania să câștige alegerile prin mijloace necurate, rămâne să vedem cine scapă la toamnă spre Cotroceni și de închisoare!