Scandal urmat de o demisie după „Cazul Tudor Vladimirescu”

În urma acuzațiilor de lipsă de transparență apărute în spațiul public în legătură cu modul cum a fost cheltuit bugetul spectacolului de teatru „Cazul Tudor Vladimirescu”, conducerea Teatrului Dramatic Elvira Godeanu a organizat o conferință de presă, pentru a anunța sumele alocate, pe categorii de cheltuieli. Cu această ocazie, consultantul artistic Iani Gîrbaciu și-a anunțat demisia din calitatea de purtător de cuvânt, anunțând că și în funcția pe care o deține va mai rămâne scurtă vreme.

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu Gabriel Coica, ce are în sarcinile de serviciu și activitatea culturală, s-a plâns public de faptul că a cerut să i se justifice cum s-a cheltuit bugetul alocat spectacolului de teatru „Cazul Tudor Vladimirescu”, dar nu a primit nici un răspuns.

La câteva zile după premieră, care a avut loc pe 9 iunie 2021, conducerea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu a făcut publice costurile spectacolului. Directorul Cosmin Brehuță, a precizat că din suma de 670.000 lei alocată de Consiliul Local Târgu Jiu pentru acest spectacol, s-au cheltuit puțin peste 600.000 lei, din care 213.513 lei au însemnat sumele brute, cu tot cu taxe, pentru plata colaboratorilor. Pentru costume, decor și recuzită consumabilă au fost alocați 147.500 lei, iar restul banilor până la 600.000 lei au fost alocați achiziționării de aparatură și închirierii scenei. Directorul Cosmin Brehuță a detaliat toate sumele, cu precizarea că  2/3 din bugetul total cheltuit a costat aparatura, decorurile și costumele, care vor fi folosite și pe viitor, în alte spectacole, acestea intrând în inventarul Teatrului Dramatic Elvira Godeanu. „Fac precizarea că am făcut acest spectacol la cererea municipalității, pentru a marca Bicentenarul Tudor Vladimirescu, iar aparatura cumpărată era necesară, fiind vorba despre un spectacol cum nu s-a mai făcut la Târgu Jiu, cu peste 60 de oameni pe scenă, cu muzică live, în aer liber, pentru care a fost nevoie de lumini suplimentare, sonorizare, scenă…”

Demisie

Foarte afectat de faptul că, în spațiul public, au apărut cuvinte urâte la adresa sa și a tatălui său, Viorel Gârbaciu, a cărui memorie a fost afectată în acest fel, consultantul artistic Iani Gârbaciu a anunțat că demisionează din calitatea de purtător de cuvând al Teatrului Dramatic Elvira Godeanu și că va mai rămâne, pentru scurtă vreme, în funcția de consultant artistic pe care a câștigat-o prin concurs, deci, practic, a anunțat și demisia din această funcție, fără să precizeze momentul când va face asta.