Sărbătoarea Căpșunului de Polovragi

În localitatea gorjeană Polovragi s-a desfășurat, zilele trecute, „Sărbătoarea căpşunului de Polovragi”, la care au participat producători de căpșuni din Gorj și Vîlcea. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean şi Camera Agricolă Gorj, Consiliul Local şi Primăria Polovragi, în parteneriat cu Pensiunea Castania, care a fost și gazda evenimentului.

Reprezentanții Mozzoni Group din Italia au prezentat producătorilor soiurile de căpșuni pentru care le pot pune la dispoziție stoloni
Reprezentanții Mozzoni Group din Italia au prezentat producătorilor soiurile de căpșuni pentru care le pot pune la dispoziție stoloni

Cu această ocazie a avut loc un simpozion, în cadrul căruia reprezentanții Mozzoni Group din Italia au prezentat producătorilor soiurile de căpșuni pentru care le pot pune la dispoziție stoloni. A avut loc, de asemenea, un concurs pentru cea mai frumoasă căpșună, câștigătorii fiind răsplătiți de compania italiană cu stoloni de căpșuni, iar la final participanții și turiștii s-au bucurat de un spectacol susținut de Ansamblul Artistic „Cheile Oltețului”.
Localnicii spun că ei produc cele mai dulci și parfumate căpșuni, pentru că le cultivă în habitatul fragului, plantă sălbatică din aceeași familie cu căpșunul ce crește din abundență pe munții la poalele cărora se află comuna Polovragi.
Directorul Camarei Agricole Gorj, Alin Petrică, a declarat că producătorii de căpșuni trebuie să se asocieze, pentru că Uniunea Europeană acordă fonduri nerambursabile pentru asociațiile producătorilor agricoli, ei putând, astfel, să depună un proiect pentru construirea unei fabrici de procesare și a unui spațiu frigorific, căpșunile fiind extrem de perisabile, motiv în care sunt greu de vândut în stare proaspătă.
Primarul comunei Polovragi, Ștefan Făsuescu, spune că autoritatea publică locală a venit în sprijinul producătorilor, punând la dispoziția acestora un spațiu în care ar urma să funcționeze asociația.