România, scapă cine poate!

Cornel ŞomâcuÎn țara tuturor posibilităților și a multor neputințe, perioada următoare va fi extrem de interesantă și, mai ales, imprevizibilă. Lupta anticorupție pare un succes dar există forțe tot mai importante care încearcă să dea lovituri mortale principalelor instituții care luptă cu aceasta, DNA și SRI. Eșichierul politic este tot mai fragmentat între tabăra guvernamentală, slăbită de insuccesul de la prezidențiale, și Opoziția alcătuită din PNL dar cu perspective de racolare a traseiștilor și a partidelor din arcul guvernamental. La nivel extern, vecinătatea conflictului din Ucraina nu ne face bine în pofida asigurărilor politicienilor români sau europeni. În această sarabandă de vești mai mult sau mai puțin proaste există și vestea bună a unei creșteri economice care, iată, a ajuns la al treilea an consecutiv.
Mai conectat la viața economică a țării, Executivul a punctat decisiv în săptămâna ce a trecut cu proiectul noului Cod Fiscal. Liberalii noi și vechi sunt obligați să își reconsidere poziția și programul de guvernare care trebuia anunțat la finalul lunii februarie. Chiar dacă și Klaus Iohannis a încercat să își salveze foștii colegi iar purtătorii de mesaj ai PNL au tras salve că nu este un program realist, că nu se poate sau că măsurile au fost ”furate” de la ei, liberalii nu vor putea critica măsuri de genul reducerii TVA sau scăderii generale a taxelor fără să piardă electoral. Dacă Predoiu și compania nu ascund în laboratoare vreo lovitură de genul ”România mai tare ca Germania”, doar se poartă busola spre Berlin, va fi foarte greu ca românii să fie convinși că foștii pedeliști și peneliști ar fi mai buni ca actualii pesediști. Inclusiv sondajele par să arate că există o masă critică de cetățeni care nu dorește să pună toată puterea într-o singură mâna, fie ea și câștigătoare a alegerilor prezidențiale.
Dacă interesul politic ar dicta mai degrabă PNL-ului să forțeze schimbarea abia pe finalul acestui an sau începutul celui viitor, oamenii de partid din teritoriu își doresc cu ardoare guvernarea și funcțiile și banii pentru primari. Doar că nu se știe cât de pregătiți sunt liberalii pentru Putere în teritoriu și la Gorj lucrurile sunt departe de a fi lămurite.
În perioada următoare s-ar putea ca lucrurile să curgă lin, într-o direcție sau alta, sau lucrurile să o ia razna și atunci scapă cine poate! De fapt, pleacă ai noștri, vin …