România lucrului bine făcut?

Cornel ŞomâcuAu trecut aproape șase luni din momentul când România a avut o opțiune clară pentru un președinte de cu totul altă factură decât ne-a obișnuit politica românească. Pe fondul atașamentului populației față de candidatul cu șansa a doua, Klaus Iohannis a avut și are în spate un sprijin popular uriaș. Doar că începe să ne fie tot mai clar că președintele nu știe sau nu poate să folosească acest capital, cea mai bună dovadă fiind faptul că România nu a făcut nici un pas înainte din noiembrie 2014, o dovadă care să ne arate că președintele lucrează la ceva. Dacă nu ar fi fost câteva inițiative ale Executivului pe tărâm economic am putea spune că România a stat pe loc.
Poate că și alții se întreabă ce-ar însemna sintagma ”țara lucrului bine făcut”? Deocamdată avem un tablou sumbru cu un președinte cantonat la Palatul Cotroceni și cu ieșiri sporadice în spațiul public, un Parlament paralizat de teama DNA și un Executiv care cel mult gestionează țara, guvernarea este una foarte dificilă cu o majoritate fragilă și înfruntând o ”uriașă” opoziție politico-juridică. De luni întregi fiecare politician de luat în seamă își urmărește propriul plan de salvare de rigorile Justiției sau la capitolul imagine publică iar cetățenii suportă consecințele, nu se face nimic palpabil.
”Apostolii” prezidențiali o dau că o schimbare de Guvern, politică sau cu ajutorul DNA, ar fi benefică pentru România. Doar că aici avem o mare problemă, liberalii nu și-au clarificat mai deloc problemele din interior iar o guvernare din acest moment le-ar periclita grav șansele din 2016, mai ales în condițiile în care guvernul Ponta a ridicat ștacheta foarte sus cu reducerea TVA și altele. Principalul motiv pentru care Iohannis nu forțează, cel puțin aparent, căderea Guvernului este altul, eșecul guvernării liberale s-ar răsfrânge asupra sa așa cum s-a întâmplat cu Băsescu în guvernarea Boc. Președintele Iohannis este un strateg și cred că mai are un motiv să nu forțeze guvernarea liberală, nu știe sau cunoaște prea bine că unii lideri liberali au ”scheleți” în dulap și vor fi înhățați de Justiție. Există și teoria că liberalii vor fi ocoliți de acum încolo de Justiție după cum s-a întâmplat și pe vremea lui Traian Băsescu cu pedeliștii, nu cred că cineva va risca să pună în mâna PSD-ului o asemenea armă electorală. Dacă asemenea acuzații vor putea fi probate, de genul doar Elena Udrea a făcut de toate iar ”colegii” iertați, va fi foarte greu pentru Justiție!
Paradoxal, România lucrului bine făcut e la fel sau poate mai rău decât precedenta!