- 1,5 kg mere
- 10 linguri de zahăr
- 5 ouă la temperatura camerei
- 5 linguri de făină
- 1 pliculeţ de zahăr vanilat
- 10 nuci
- boabe de vişine din dulceaţă
Mod de preparare:
Se curăţă merele de coajă şi se scoate cotorul. Pe fundul unei cratiţe cu diametrul de 25–30 cm se pun 5 linguri de zahăr într-un strat uniform peste care se pun merele unele lângă altele. În mijlocul merelor, unde au fost căsuţele cu sâmburi, se pun nuci şi boabe de vişine. Se dau la cuptor până se coc. Se lasă să se răcească. Se face aluatul pandişpan. Se despart albuşurile de gălbenuşuri. Se bat albuşurile spumă, apoi se pune zahărul şi se bat iar până se face spuma tare. Se pune făina şi se amestecă uşor având grijă să nu iasă aerul din albuşuri. Dacă aţi amestecat prea mult şi nu sunteţi sigur(ă) că va creşte puteţi pune în compoziţie o jumătate de linguriţă de praf de copt stins cu puţin oţet sau zeamă de lămâie. Se dă la cuptor cam 30 de minute la foc mediu, 350°F, până se rumeneşte frumos. Când s-a răcit se întoarce pe un platou.
Se poate orna cu frişcă şi boabe de vişine din dulceaţă.