Rețetă ghiveci cu ulei

ghiveciIngrediente:

Zarzavat de tot felul, în total 1,500 kg
4 cepe
4 roşii
3 linguri ulei
pătrunjel verde tocat.

Preparare:

Se pregăteşte zarzavatul astfel: se taie puţină varză în bucăţi, un morcov, un pătrunjel şi o jumătate de ţelină în felii subţiri, se curăţă o mână de bame care se opăresc cu borş, una de mazăre, una de fasole verde. Se rade un dovlecel şi se taie în bucăţi potrivite, precum şi o vânătă, care se opăreşte mai înainte cu apă. Dacă se găseşte, se pun şi câteva buchete de conopidă şi la urmă roşiile tăiate în două şi fără seminţe, un ardei gras tăiat mărunt şi câţiva cartofi curăţăţi şi tăiaţi în bucăţi ca şi dovleceii. Separat se rumenesc în ulei cepele tăiate felii, se pune zarzavatul, dacă trebuie se mai adaugă ulei, puţină apă, sare. Se dă la cuptor, se ţine la foc potrivit, până ce tot zarzavatul a fiert. Nu se umblă cu lingura pentru a nu se sfărâma, se mişcă numai cratiţa într-o parte şi în alta, controlându-se dacă nu s-a prins pe fund. Când este aproape gata, se adaugă puţin pătrunjel verde tocat. Se serveşte rece.